Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fullt utvecklad brand i ladugård

Vid middagstid på torsdagen utbröt en brand i en ladugård i Lopered söder om Torup. Ladugården var inom kort tid helt övertänd och utom räddning.

Larmet om branden kom till larmcentralen nästan exakt 13.30, från en polispatrull på Nissastigen; den aktuella gården ligger ett hundratal meter väster om trafikleden men dold bakom en trädridå.

– Vi körde förbi här bara och såg att det var en väldig rökutveckling, berättar polismannen Tim Sjöholm.

När brandkårsenheterna från Hylte kom till platsen var hela byggnaden helt övertänd och första insatsen blev att vattenbegjuta ett boningshus som står ett 40-tal meter från ladan som brann.

Ladugården i Lopered var snabbt övertänd och brandmännen kunde inte gör något för att rädda byggnaden. Bild: Lennart Hildingsson
Ladugården i Lopered var snabbt övertänd och brandmännen kunde inte gör något för att rädda byggnaden. Bild: Lennart Hildingsson

– Det är ett boningshus som ligger i rikszonen, det finns risk för spridning, rapporterade räddningstjänstens inre befäl Andreas Karlsson, då insatsen var i full gång.

Det fanns inga personer i boningshuset när branden utbröt. Räddningstjänsten rapporterar också att gården stått obebodd en längre tid och att inga djur fanns i ladugården. Man har också varit i kontakt med förvaltningen av fastigheten, vilken är knuten till Fröslida egendom, och inget har framkommit den vägen som pekar på en brandorsak.

Det var heller inget åskoväder i Torupstrakten vid den aktuella tidpunkten, som skulle kunna peka på ett blixtnedslag.

Polisen misstänker att branden är anlagd och har identifierat en misstänkt gärningsman. Samme man misstänks nämligen också ha stulit en bil på gården. Polisen fick span på den stulna bilen i Hyltebruk, men eftersom att föraren vägrade stanna blev det ett ”kortare förföljande”, som polisen beskriver det, innan föraren körde bilen i ett dike.

Han identifieras som en man i 25-årsåldern. Han misstänks för mordbrand, tillgrepp av fortskaffningsmedel, vårdslöshet i trafik samt drograttfylleri.