Full gas när Classic var tillbaka: ”Helt fantastiskt”

Bilar, bilar, bilar, Arvingarna samt uppskattningsvis 12 000 personer. När motorfesten Tjolöholm Classic Motor gjorde återtåg var det med köer ut till E6.
– Vi tittar på att utveckla, kanske med fler dagar, säger festivalmotorn Fredrik Dahlgren.

ANNONS
|

Det var kö in och kö ut. Kortfattat skulle det kunna sägas att veteranbilsträffen var efterlängtad.

– Det känns helt fantastiskt. Vi är kanske lite ringrostiga efter att ha haft uppehåll, men ser man hur det är: Massor med folk, Arvingarna är här, vi har vädret med oss och alla är glada och trevliga, det är verkligen jätteroligt, säger Fredrik Dahlgren som jobbar med att arrangera bilträffen.

Bilsnack och släktklenoder

Utställarna kom från alla håll och kanter. Vid en samling gamla Porschebilar från 60-talet står far och son Magnus och Erik Nordvall. De är där med en vit Porsche 356 C som inte syns så ofta på vägarna nuförtiden.

ANNONS

– Det var min far som köpte den 1981. Han la ett år på att renovera den, och 1982 var den i trafik igen. Nu har jag ärvt den och kör den som entusiast. Väghållningen är fantastisk, och komforten också, säger Magnus Nordvall.

Numera är såväl bilen som far och son Eriksson hemmahörande i Göteborg, men från början kördes den i Västerås.

– Jag minns när jag var liten och åkte med farfar, säger Erik Nordvall.

Nyfikna blickar

En bit bort står Johan Wintzell från Västervik och kikar ner i motorrummet på en gammal Ford Cortina.

– Jag har en Lotus Elan, men många delar är samma. Det var ju ofta så, att delarna kom från samma tillverkare. Det var Jaguar, Triumph, och inte minst Ford. Så ofta sitter det samma typ av delar i de gamla bilarna, förklarar han.

Fullt framför scen

Ett annat inslag på söndagsfesten som drog folk var Arvingarna. Strax efter klockan 14.00 gick de på scen inför en rejält tilltagen publik. Men publiken hade börjat samlas en god stund tidigare. Några som kom för att se bandet var familjen Steen/Fogelström från Alingsås.

– Vi är här för bilarna också, särskilt han, säger Gunilla Fogelström och nickar bakåt mot Bengt Steen som ler och nickar.

ANNONS

Någon speciell bil du gillar lite extra?

– Ja, Mustang. Jag hade en som jag sålde alldeles nyligen. Nu ångrar jag mig, säger han och skrattar.

Arvingarna då, är ni fans?

– Ja, absolut, säger Jenny Sten och Gunilla Fogelström i kör.

Någon favorit?

De tänker efter en stund.

– Alltså det finns ju många, men Eloise är en av favoriterna, säger Jenny Steen.

Se en bit från när Arvingarna framförde ”Tänker inte alls gå hem” i klippet ovan.

Vill utveckla bilfesten

Exakt hur många som lockades till söndagens veteranbilsfest är inte sammanställt ännu. Men arrangören Fredrik Dahlberg tror på en ganska hög siffra.

– Vi behöver nog någon dag på oss för att räkna ihop allt, men jag skulle gissa på att det är ungefär 12 000 personer här i dag, säger han.

Och kanske kan det bli ett ännu större evenemang i framtiden.

– Vi tittar på hur vi kan utveckla Tjolöholm Classic. Kanske med fler dagar. Det här är ju till exempel första gången vi har en stor konsert. Vi har väldigt god kontakt såväl med Tjolöholms slott som med Kungsbacka kommun, så vi får se. Allt bygger ju såklart på att det finns entusiaster som vill ställa ut, säger Fredrik Dahlgren.

ANNONS

ANNONS