Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frikort i vården skickas hem automatiskt

Nu slipper patienter spara kvitton för att få frikort. Samtidigt försvinner möjligheten att stryka besök för att få bättre effekt av frikortet.

Det ska bli mindre krångligt att hantera högkostnadsskyddet i vården. I sommar inför Region Halland en automatisk hantering av högkostnadsskyddet, som innebär att patienter inte längre behöver spara kvitton för att visa att de har nått upp till de 1100 kronor i vårdkostnader som är gränsen för att få frikort. Istället registreras patientavgifterna automatiskt, och när gränsen är nådd skickas ett frikort hem till patienten med posten.
Sjukvård utanför Halland ingår inte i systemet, så de patienter som söker vård utanför länet måste fortfarande spara sina kvitton.

Det nya systemet innebär att patienter inte längre kan välja startdatum för den period högkostnadsskyddet ska gälla, för att öka effekten av sitt frikort. Framöver räknas perioden alltid från det första registrerade besöket, och det går inte att själv styra perioden genom att stryka tidigare besök.