Från skogen till torget - nu är granen på plats

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt. Då ska även granen på torget glittra och glimma. Nu är årets julgranar på plats i såväl Varberg som Falkenberg.

ANNONS
|

Varbergs torggran hör hemma längs 153:an öster om Varberg. Falkenbergs dito har vuxit på kommunens egna marker på Bergagård i Ljungby.

I över 20 år har Tore Johansson följt julgranarna från roten till Varberg torg. Årets gran hittade han på en skogsväg söder om sjön Svarten för knappt en månad sedan.

– Vi var i Åkulla på ett annat jobb och när vi svängde in på en liten skogsväg stod det en fin gran där. Så jag sökte upp ägaren på internet och han sa att det var helt okej att vi tog granen, säger Tore Johansson, som arbetar som reparatör på hamn- och gatuförvaltningen.

ANNONS

Tore Johansson tycker det känns lite speciellt att få vara med och hämta granen till torget.

Vad finns det för kriterier för granen?

– Den ska ju helst vara snygg! Och så ska den vara runt 18 meter. Den här granen ser ju lite ledsen ut, säger Tore Johansson om Varbergsgranen.

Årets gran når dock inte ända upp. Tore Johansson gissar att den är 16,5 meter hög.

I övrigt är det viktigt att granen står utmed en skogsväg för att lätt ta med sig. Det är Tore Johanssons kollega, parkarbetaren Bertil Johansson, som håller i sågen på måndagsmorgonen. Strax efter att hamn- och gatuförvaltningens medarbetare hittat fram till granen kommer Magnus Ljungqvist från Varbergs lyft och transport.

Tore Johansson får uppdraget att kroka fast trädet i Magnus Ljungqvists kranbil. När Bertil Johansson sågat av den hänger granen fritt i luften.

Vi har tur med vädret denna måndag – det blåser inte ens.

– Ibland är det snöblandat regn, men då får vi åka ut ändå. Granen ska upp, den måste vara klar inför första advent, säger Tore Johansson.

Med två decenniers julgranar bakom sig har Tore Johansson dragit på sig en "yrkesskada".

– Jag tittar alltid efter potentiella julgranar, till och med när jag är ute och åker på semestern, säger han.

ANNONS

Samma dag ligger grandoften tung över Rådhustorget när den resligaste granen på flera år i sakta mak glider in på torget. Barrträdet sågas ner på morgonkulan och forslas till sin nya plats. Peter Edberg som i mer än tio år sett till att granen på Rådhustorget monteras efter konstens alla regler konstaterar att årets gran är högre än på länge.

–Den är mellan 14 och 15 meter, men den ska ner i ett djupt hål och kommer nog bara att vara 12 meter över marken när allt är klart, förklarar han.

Patrik Haag, arbetsledare, berättar att granen är cirka 40 år innan han börjar arbetet med att forma stammen så att den ska passa i det hål för julgranen som finns på torget sedan många år tillbaka.

Eftersom granen är ovanligt stor krävs det både en traktorgrävare och en traktor med skogskran för att få granen på plats.

–Den väger säkert 1000 kilo, säger Peter Edberg.

De senaste årens granar har varit ädelgranar från Sibbarp. I år valde kommunen att satsa på en egen gran. Inte nog med det. Det finns redan en som står på tillväxt inför nästa jul.

–Det händer att privatpersoner hör av sig och vill skänka en gran som de har på tomten. Det finns en jättefin på Slätten som vi får ta, men den måste växa till sig några år innan vi kan hämta den, säger Peter Edberg.

ANNONS

Vid lunchtid lyfts Varbergsgranen på plats tre mil norrut. En av de som följer arbetet är Christina Gustavsson. Hon är inte jätteimponerad av årets julgran.

– Den är ju lite gles, det får de fixa till, säger hon.

ANNONS