Fotbollstjej i Halland tog barnen till IS i Syrien

Den 48-åriga kvinna som tog sina fem barn från normal skolgång i Halmstad till terroriststämplade IS i Syrien hade en helt vanlig uppväxt på Vallås och var duktig fotbollsspelare. De gamla klasskamrater som tidningen pratat med är chockade över att hon nu är misstänkt för krigsförbrytelser och för att ha gift bort en tolvårig dotter.

ANNONS
|

Nyligen visade SVT skrämmande bilder där man ser hur kvinnans söner, som gått i skola i Halmstad, tränades att strida för IS (Islamiska staten) i Syrien redan som små barn.

Avhuggna huvuden

På ett foto står en av sönerna som cirka tioåring med ett par granater till raketgevär, på ett annat ser man en son med en automatkarbin av typen kalasjnikov. På det mest uppskakande fotot syns en av sönerna, förmodligen när han var runt 13 år, då han är med IS-soldater som skändar personer de dödat genom att spetsa deras avhuggna huvuden på ett staket i staden Raqqah.

Ett av Halmstadkvinnans barn demonstrerar en automatkarbin av typen Kalasjnikov för sitt småsyskon.
Ett av Halmstadkvinnans barn demonstrerar en automatkarbin av typen Kalasjnikov för sitt småsyskon. Bild: SVT Nyheter

De unika bilderna var anonymiserade av SVT, men reportern Sanna Klinghoffer säger att hon med säkerhet vet att det är kvinnans barn på fotona. Den prisbelönta journalisten Sanna Klinghoffer har för Uppdrag granskning gjort flera reportage om svenska jihadresenärer och Dokument inifrån-dokumentären "Ensamma mot IS".

ANNONS

Leende med utsläppt hår

Tidningens granskning av den 48-åriga mamman visar att hon som barn kom med sin familj från Mellanöstern till Sverige i början av 1980-talet. Hon växte upp på Vallås och på klassfotot från årskurs nio ser man henne med utsläppt hår och ett leende. Även i skolkatalogen från årskurs tre på gymnasiet smälter hon in och är till och med klädd i shorts – fjärran från de senare foton som figurerat, där hon haft heltäckande klädsel.

Hon kändes lite som en rastlös sökare, men diskuterade aldrig religion eller sådant.

– Det var inget konstigt med henne när vi växte upp. Hon var en i mängden, säger en av hennes klasskompisar från Vallåsskolan och berättar bland annat att hon brukade hjälpa till i sin pappas butik, som många i Halmstad besökte.

Femma i idrott

– När vi gick i gymnasiet kändes hon lite som en rastlös sökare, men diskuterade aldrig religion eller sådant. Hon festade kanske inte lika mycket som en del av oss andra, men det berodde nog mest på att hon satsade så hårt på att spela fotboll, berättar en från hennes gymnasieklass.

IS-kvinna var vanlig fotbollstjej tills hon konverterade till islam
På klassfotot från nian ser man henne leende med utsläppt hår, fjärran från de bilder där hon efter att ha konverterat till islam går med heltäckande klädsel.

Av hennes avgångsbetyg från gymnasiet framgår bland annat att hon hade femma, den tidens högsta betyg, i idrott – samt att hennes specialarbete handlade om nära-dödenupplevelser.

Konverterat till islam

När gymnasieklassen hade återträff fem år efter studenten kom hon inte. Det pratades då om att hon träffat en muslimsk man, konverterat till islam och börjat gå med slöja och täcka sitt hår.

ANNONS

– Redan det kändes konstigt, men när du nu också berättar att hon tog sina barn till träningsläger med IS får jag kalla kårar, säger en som gick gymnasiet ihop med henne.

IS-kvinna var vanlig fotbollstjej innan hon konverterade till islam.
Enligt Säpo blev kvinnan radikaliserad efter att ha konverterat till islam och gick redan när hon bodde i Halmstad med i ett våldsbejakande islamistiskt nätverk. Bild: SVT Nyheter

Personer som kände familjen berättar att hennes föräldrar tog mycket illa vid sig av att hon drog sig undan det vanliga livet i Sverige. Pappan och mamman var kristna och hade flytt just från religiös extremism.

Flera fruar?

När 48-åringen hade fått tre barn skilde hon sig formellt från sin första man, men det verkar mest ha varit på pappret. Efter några år fick de nämligen fler barn tillsammans, samtidigt som han gifte med en kvinna från Nordafrika. Om skilsmässan bara var för att han skulle hjälpa den andra kvinnan att bli svensk medborgare eller om han ville kringgå det svenska förbudet mot bigami är oklart.

Utvandrade

I slutet av 2011 tog kvinnan sina fem barn från Halmstad, där tre av dem gick i skola, för att utvandra till Storbritannien. Där skaffade hon brittiska pass till barnen och reste 2013 med dem och deras pappa till Syrien för att ansluta sig till den terrorlistade organisationen IS.

Skolbarn från Halmstad blev barnsoldater hos IS i Syrien
En bild på fyra av barnen från tiden innan familjen lämnade Halmstad för att utvandra. De tre äldsta barnen gick då i skola på Öster i Halmstad. Bild: SVT Nyheter

Barnen – varav de två yngsta flickorna är tvillingar – var vid det tillfället 14, 12, 10 och 5 år gamla.

ANNONS

Redan under första året hos IS i Syrien dog mannen, men kvinnan ska därefter ha gift om sig flera gånger och fått fler barn. När hon kom till Sverige var hon dock änka.

Barnkrigare

Sönerna som är födda i Halmstad uppges ha blivit barnkrigare för IS och den ene – som skulle ha fyllt 20 år i vår – dödades redan som 14-åring, medan den andre – som skulle ha varit 22 år nu – dödades som 18-åring.

Skolbarn från Halmstad blev barnsoldater hos IS i Syrien
Äldste sonen, som gått i skola i Halmstad, poserar vid ett nedskjutet MiG-plan i Syrien. Han dog som IS-krigare när han var 18 år. Bild: SVT Nyheter

När 48-åringen kom till Sverige i december hade hon med sig sin ena tvillingdotter, som nu hunnit bli 14 år, och en treårig dotter som fötts i Syrien. Den andra tvillingdottern ska ha blivit bortgift som tolvåring och kvinnan är därför misstänkt för äktenskapstvång.

Greps på Arlanda

48-åringen greps omedelbart på Arlanda eftersom hon även är misstänkt för krigsbrott. Hon nekar till alla anklagelser, men misstankarna kvarstår och hon utreds av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet – även om inte längre anses finnas skäl att hålla henne häktad.

Socialnämnden i Halmstad har dock tvångsomhändertagit barnen hon hade med sig.

Risk för barnen?

Förvaltningsrätten har fastställt beslutet, bland annat med hänvisning till risken för att mamman fortfarande sympatiserar med IS och vill ta barnen tillbaka till Syrien.

48-åringen tillbakavisar helt att hon rest till IS frivilligt och hävdar att hon bara blivit vilseledd av sin dåvarande make. Hon menar också att det varit omöjligt för henne att fly från IS med sina barn. Nu säger kvinnan att hon vill att barnen ska få växa upp i ett tryggt Sverige.

ANNONS
Skolbarn från Halmstad blev barnsoldater hos IS i Syrien
En av sönerna, som här ser ut att vara i tioårsåldern, poserar med vapen. Han blev senare dödad när han var barnsoldat för IS. Bild: SVT Nyheter

Motsägs av Säpo

Hennes uppgifter motsägs av Säpo (Säkerhetspolisen), som hävdar att kvinnan sedan början av 2000-talet ingått i ett våldsbejakande, islamistiskt nätverk.

Kvinnan satt i flyktingslägret Al Hol i nordöstra Syrien, dit tusentals människor från IS-områden skickades efter att terrororganisationen besegrats våren 2019. Därifrån kom hon via Turkiet tillbaka till Sverige.

Flyktinglägret i Al Hol är byggt för några tusen människor, men enligt Röda Korset bodde där omkring 70 000 personer under svåra förhållanden – varav 90 procent kvinnor och barn – innan man började hjälpa folk därifrån.
Flyktinglägret i Al Hol är byggt för några tusen människor, men enligt Röda Korset bodde där omkring 70 000 personer under svåra förhållanden – varav 90 procent kvinnor och barn – innan man började hjälpa folk därifrån. Bild: SVT Nyheter

Utredningen kring hennes fall visar dock att kvinnan motsatte sig att hon och barnen skulle flygas till Sverige. Trots att hon själv fortfarande pratar flytande svenska har hon inte velat att barnen skulle lära sig svenska. Hon har heller inte verkat oroad över att två av hennes döttrar är kvar i Syrien.

Domstolen pekade också på att hon under sina år i Syrien aldrig larmat svenska myndigheter eller sin familj i Sverige – trots att hon haft tillgång till telefon och internet. Först för tre år sedan förstod hennes lillebror att hon och barnen befann sig i Syrien.

Vill inte kommentera

Enda gången som hon bett sin familj i Sverige om hjälp var, enligt socialnämnden i Halmstads utredning, när hon bad sin bror om pengar för att kunna ta sig ifrån de svåra förhållandena i det kraftigt överbefolkade flyktinglägret Al Hol.

Många som kom till Al Hol efter att IS besegrats var enligt Röda Korset traumatiserade, samtidigt som där rådde stor brist på mat. Den 48-åriga kvinnan från Halmstad bad sin bror i Sverige om pengar för att kunna lämna lägret – men ville inte tillbaka till Sverige.
Många som kom till Al Hol efter att IS besegrats var enligt Röda Korset traumatiserade, samtidigt som där rådde stor brist på mat. Den 48-åriga kvinnan från Halmstad bad sin bror i Sverige om pengar för att kunna lämna lägret – men ville inte tillbaka till Sverige. Bild: Maya Alleruzzo

Tidningen har erbjudit 48-åringens bror och föräldrar att kommentera det som hänt, men de har avböjt.

ANNONS
ANNONS