Fortsatt besöksförbud på Hallands äldreboenden trots antikroppar

Socialstyrelsen ger grönt ljus för besök på äldreboenden för anhöriga med antikroppar. I Halland är det dock fortsatt besöksförbud i väntan på tydligare riktlinjer.

ANNONS
|

Den 14 juli gick socialstyrelsen ut med att symtomfria anhöriga med ett positivt test som påvisat antikroppar mot Covid-19, kan få undantag från besöksförbudet.

I Halland har man dock gjort en annan bedömning, och håller äldreboendena fortsatt stängda för besökare. Johan Klingborg är socialförvaltningschef i Falkenberg och berättar att beslutet delvis grundas i en osäkerhet i testerna.

– Det finns ett antal olika tester, men vi har fortfarande inte fått besked från nationellt håll kring vilka som är tillförlitliga. Vi måste vara helt säkra på att antikroppstesterna håller kvalitén innan vi kan låta anhöriga komma in.

I Jönköping tänker man på ett annat sätt. Där godkänner man inte alla tester, men anser att de som utförts på vårdcentraler är tillförlitliga.

ANNONS

Hur kommer det sig att ni gör en annan bedömning?

– Alla anhöriga måste bedömas lika. Vi kan inte från vårt håll göra godtyckliga bedömningar om vilka tester som håller måttet. Det måste komma från nationellt håll, säger Johan Klingborg.

Dålig information från myndigheten

I Varberg har man resonerat likadant som i Falkenberg. Tillförordnad socialförvaltningschef Maria Mangfors Hallberg berättar att de istället satsar på deras befintliga mötesvägar.

– Tillsvidare jobbar vi med att utveckla de möjligheter vi har med platsskärmar och kommunicera via Ipads och andra liknande möten. De lösningarna har fokus tills dess att vi kan säkerställa att antikroppstesterna är tillförlitliga.

Hur ser ni på att socialstyrelsen gått ut med detta beskedet innan det finns klarhet i tillvägagångssättet?

– Vi har fått vänja oss vid att det kan vara så. Det har under våren kommit uttalanden och rekommendationer från myndigheter där det inte funnits information om praktisk tillämpning. Vi som utförare behöver tid på oss att skapa riktlinjer och rutiner.

Förbudet fortsätter augusti ut

I båda kommunerna har de beslutat att besöksförbudet kommer fortsätta minst augusti ut, om ingen betydande ny information framkommer innan dess.

– När det eventuellt skulle bli dags att öppna upp igen måste vi ha kristallklara rutiner på plats i hur vi kan utföra säkra besök. Även om du inte är sjuk kan du ju bära smitta med dig, säger Klingborg och fortsätter:

ANNONS

– Den kritik som framkommit under våren har handlat om att vi ska värna och skydda våra äldre med alla medel vi har. Vi kommer inte ha förbudet längre än vad som krävs, men vi kommer inte heller riskera att släppa på för tidigt.

ANNONS