Forsbäcksmördaren döms till vård

Den man som åtalades för mordet på sin barndomskamrat i Forsbäck utanför Kungsbacka döms till rättspsykiatrisk vård för mord och två fall av mordförsök. Domen kommer troligen att överklagas.

ANNONS
|

Den 40-årige mannen fälldes för mordet på sin barndomskamrat i dennes hem och för mordförsök på en man och en kvinna som han bodde granne med, och som han attackerade i deras hem senare samma kväll.

Tingsrätten bedömer att mannen haft uppsåt att döda personerna. Man menar att våldet inte kan förklaras på annat sätt än att det är en följd av mannens psykiska sjukdom, men att det inte heller är en slump att han attackerade just de personer han gjorde. Rätten menar också att det faktum att mannen efter mordet på sin barndomskamrat beväpnade sig, bröt sig in hos sina grannar och attackerade dem visar att han ”haft insikt till sina gärningar och dess konsekvenser”. Rätten anser att 40-åringen ”i tillräcklig grad varit medveten om sitt handlande vid gärningstillfällena”.

ANNONS

40-åringens advokat Leif Silbersky anser att mannen borde ha frikänts.

– Jag hade hoppats på ett annat utfall, då vi anser att det inte föreligger uppsåt. Min klient led av en så grav psykisk störning att han inte kan vara ansvarig för handlingarna.

Domen kommer troligen att överklagas.

– Jag respekterar domen, men inte mer än att jag och min klient med all sannolikhet kommer att överklaga den. Han vill inte bli stigmatiserad som en mördare och menar att han saknat all anledning att döda sin bäste vän.

Hur mår din klient nu?

– Han mår självklart inte bra, och har inte mått bra någon gång under den här tiden sedan han insett vad han ställt till med.

40-åringen hade enligt domen mått dåligt en längre tid, och kände sig förföljd, bland annat av sin barndomsvän och sina grannar, som han trodde avlyssnade honom. Därför ville han döda dem. Vännen och hans familj bjöd hem 40-åringen och hans familj till sig för att se hur han mådde. 40-åringens fru var orolig över att han börjat bete sig underligt. Efter middagen dukade barndomsvännen av och gick ut i köket. 40-åringen kom då efter med ett fat med en kökskniv på, och attackerade plötsligt sin vän med ett kraftigt knivhugg i bröstet. Kamraten avled senare på sjukhus.

ANNONS

Efter attacken tog sig 40-åringen vidare till sina grannar, där han bröt sig in genom en altandörr. Beväpnad med en kniv och en yxa attackerade han först kvinnan i huset med ett yxsslag i huvudet. När maken försökte ingripa attackerades han också. Båda blev svårt skadade.

40-åringen greps sedan av polis i sitt hem och uppgav då att det fanns skadade personer i huset bredvid.

Enligt Varbergs tingsrätt finns ingen anledning att betvivla vittnenas berättelser, och mannens skuld styrks också av teknisk bevisning. Man skriver vidare i domen att straffvärdet på 40-åringens gärningar motsvarar livstids fängelse. Det rättspsykiatriska utlåtandet visar att han begått dåden under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Man bedömer också att det finns ”medelhög risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag”. Därför blir påföljden rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Om domen överklagas ska det ske senast den 16 juni.

40-åringen ska också betala skadestånd. Den kvinnliga grannen ska få 323 000 kronor och hennes man 250 000. Mordoffrets familj – fru, barn och föräldrar – får mellan 50000 och 75000 kronor. Den dömde mannen kommer att sitta kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

ANNONS
ANNONS