Forsbäcksmordet: Psykiatrin hade bristande rutiner

Mannen mördade sin barndomsvän ett par månader efter att han skrevs ut från vårdavdelningen. Nu har psykiatrin i Varberg ändrat sina rutiner.

ANNONS
|

Den 40-årige mannen från Forsbäck i Kungsbacka kommun sökte vård inom psykiatrin i Varberg i augusti 2015. Han led av psykiska besvär och föreställde sig att hans barndomsvän och grannar övervakade och avlyssnade honom.

Han skrevs in med diagnosen svår depression med psykos. Tre dagar senare skrevs 40-åringen ut. I polisens förundersökning har mannens hustru uppgett att maken blev utskriven trots att hon vädjande om fortsatt vård.

Enligt vårdens internutredning begärde dock mannen att bli utskriven trots att personalen hade rekommenderat ytterligare vård.

Psykiatrin Halland drog igång en egen utredning för att ta reda på om det fanns något samband mellan vården, utskrivningen och mordet.

ANNONS

Nu meddelar psykiatrin att utredningen inte visar några fel i vården av den nu dömde mördaren. Men de väljer ändå att göra en lex Maria-anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

– Det här var allvarliga händelser och vi vill få en oberoende granskning för att säkerställa att vi har vänt på alla stenar i detta ärende, säger Thomas Wejstam, chefläkare i Psykiatrin Halland.

Psykiatrin väljer också att komplettera riktlinjerna för den här typen av symtombild. Enligt Wejstam har det funnits ett tolkningsutrymme som innebar att patienter med denna diagnos kunde hänvisas till återbesök på vårdcentralen.

–Vi har inte haft för avsikt att ha det så, det har varit en kvalitetsbrist, säger han.

Numera ska patienterna alltid följas upp inom specialistpsykiatrisk öppenvård tills tillståndet är tillräckligt stabilt. Men formellt sett justeras riktlinjerna i början på 2017.

–I praktiken arbetar vi enligt de nya riktlinjerna redan nu, berättar Thomas Wejstam, chefläkare i Psykiatrin Halland.

Utredningen, som startades i maj har dragit ut på tiden och blev inte klar förrän för ett par dagar sedan.

–Det har varit ett omfattande arbete, med flera intervjutillfällen med närstående och personal. En del av personalen hade slutat arbeta här, vilket också bidrog till att utredningen drog ut på tiden, säger Thomas Wejstam.

ANNONS

Brist på personal ska också ha varit orsaken den långa handläggningstiden.

–Vi har haft en personalbrist sedan 1,5 år tillbaka i tiden, vilket gör att det är svårt att hålla tempo i den här typen av utredningar.

Thomas Wejstam berättar också att psykiatrin i Halland har en tydlig åtgärdsplan för att snabba på liknande utredningar, bland annat genom utbildning av personal.

Hade de tragiska händelserna kunnat undvikas på något sätt?

–Vi har dragit slutsatsen att det inte funnits något samband mellan sjukhusvården och de inträffade händelserna. Framförallt hade det gått lång tid, drygt tre månader, från att patienten skrevs ut till de inträffade händelserna. Även en specifik händelse, som innebar en påfrestning för patienten, inträffade strax innan händelserna, vilket sannolikt inte vården hade kunnat förhindra, berättar Wejstam

Den mördade mannens föräldrar skickade i september in en egen anmälan till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

– Fler får inte bli drabbade av det som har hänt oss, hela vår värld har ju rasat ihop fullständigt, sade den mördade mannens pappa till HN.

– Den felbehandling som har skett får inte hända igen. Därför vill vi att det som har hänt på psykiatrin på Varbergs sjukhus utreds av IVO. Det har orsakat mycket lidande för alla inblandade, fortsatte han.

ANNONS
ANNONS