Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slutfluget. Sparrow aviation lägger ner i Halmstad. Bolaget slutar flyga till Arlanda och Berlin

Flyget till Arlanda läggs ner i sommar

Efter den 26 juni går det inte längre att flyga till Arlanda. Flygbolaget Sparrow aviation lägger ner sina linjer från Halmstad. Det finns inga planer på någon ny operatör.

Sparrow Aviation uppger i ett pressmeddelande att passagerarantalet inte räckt till. Bolaget har förutom till Bromma flugit mellan Halmstad och Berlin via Kalmar. Företaget har trafikerat de här destinationerna sedan i oktober förra året.

– Det är tråkigt att Sparrow lägger ner. Men vi hoppas att BRA som flyger Halmstad-Bromma kan fortsätta och utveckla sin trafik, säger Magnus Edman, vd och flygplatschef på Halmstad City Airport.

Han tror att det kommer att bli svårt att på kort sikt hitta någon ny operatör som kan flyga till Arlanda.

– Flygplatsen står inte och faller med den här nedläggningen eftersom vi tror att trafiken på Bromma kommer att öka. Men ett litet intäktsbortfall blir det, uppskattningsvis 850 000 kronor för resten av 2016, säger Magnus Edman.

Halmstads kommun äger flygplatsbolaget vars budget i år uppgår till 27,7 miljoner kronor med ett beräknat underskott på 17,7 miljoner. När ägardirektiven behandlades vid fullmäktige i tisdags yrkade Vänstern och Miljöpartiet på att flygplatsen ska avvecklas.

Men på Region Halland anser man att det är viktigt för länets utveckling att det finns en regional flygplats.

– I vår tillväxtstrategi har vi pekat på att Hallands attraktivitet är beroende av god tillgänglighet till andra delar av landet, och där är Stockholm viktigt. Ökar rörlighet skapar regional utveckling på sikt, menar Jörgen Preuss, biträdande regiondirektör.

Torbjörn Gregorioff på BRA flyg beklagar att konkurrenten lägger ner.

– Det är alltid bra med konkurrens. Men vi tror och hoppas att folk vill fortsätta att flyga till Stockholm. Vi ska se över vad vi kan göra för att antingen öka frekvensen på våra flygningar eller öka antalet stolar.

Han avslöjar att BRA även undersöker möjligheten att sätta in flyg på lördagar. I dag flyger man måndag till fredag samt söndag.

Hallandsposten har sökt Sparrow aviations vd Richard Franck för en kommentar utan att lyckas.