Flera viltolyckor i Falkenberg och Varberg

Under tisdagen inkom flera anmälningar om viltolyckor i Falkenberg och Varberg. Men polisen Pontus Remdahl är inte förvånad.
– Djuren styrs inte av klockan utan av ljuset, säger han.

ANNONS
|

Totalt handlar det om tio anmälningar om viltolyckor i Falkenberg och fem anmälningar om viltolyckor i Varberg. Flera av fallen handlar om viltolyckor med rådjur. I Falkenberg anmäldes också viltolycka med dovhjort och viltolycka med älg.

I Falkenbergs kommun inträffade olyckorna platser som Glommen, Långås, Vessigebro, Ljungby, Okome och Fegen mellan den 26 november och första december. Enligt flera anmälningar har bilarna tagit skada av olyckan, men inga allvarliga personskador har anmälts.

I Varberg inträffade olyckorna främst mellan i fredags och i lördags förra veckan, på platser som Skällinge, Klastorp, Stråvalla och Sandared. Inga allvarliga personskador ska ha rapporterats i de anmälningarna heller.

ANNONS

Pontus Remdahl arbetar som kommunpolis i Hylte och som länsansvarig polis för det regionala viltolycksrådet. Han är inte förvånad över viltolycksanmälningarna som inkommit.

— Det brukar ske med start i början av oktober och fram till jul - den ökningen sker varje år, säger han.

Orsaken till det ökade antalet viltolyckor har främst att göra med att pendlingstiden sammanfaller mellan gryning och skymning, då djuren rör sig som mest.

Enligt Pontus Remdahl handlar det också om lokala kluster av rådjur där det finns eftertraktad föda. Raps är till exempel väldigt omtyckt, menar han.

— Det är inte helt ovanligt att se fem-sex rådjur på ett rapsfält. Vet man att det finns sådana platser i närheten av körfältet kan man åtminstone se till att sänka hastigheten de sträckorna, säger han.

ANNONS