Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Flera stölder från hamnar – trio åtalas

Tre män greps av polisen på en rastplats vid E6 - det visade sig att deras skåpbil var fullastad med stulna båtmotorer. Nu åtalas trion.

Natten mot den 31 maj fick polisen syn på en skåpbil som stod på Torpasjöns rastplats vid E6. Patrullen kände igen fordonet från en tidigare brottsutredning och kunde se en båtmotor skymta fram vid förarhytten. De valde att vänta in ägaren till skåpbilen. En personbil kom efter ett tag till rastplatsen och när poliserna närmade sig bilen flydde en av passagerarna. Mannen sprang över motorvägen och en hundpatrull som befann sig i Frillesås tillkallades. Hunden fick snabbt upp ett spår och mannen greps under en klippa en bit in i skogen.
 

De två andra männen som färdades i bilen greps på plats. I bilen fanns det en stulen båtmotor och i skåpbilen hittade polisen ytterligare fyra motorer till ett godsvärde på cirka 471 000 kronor. Nu är trion misstänkt för stölder från båtplatser i Frillesås, Åskloster, Bua, Espeviks hamn och vid Balgö brygga norr om Varberg i slutet av maj.

Trion gjorde sitt nattliga besök i Bua hamn någon gång mellan den 28 och den 29 maj. De misstänkta tjuvarna ska ha dragit upp båten - som sjösattes dagen innan- på land och tagit med sig motorn.
Men varken Båtfjordens hamn eller Bua båtsällskap tycker att båtmotorstölder är något stort problem.
– Vi har nattvakter under sommarsäsongen. För tre till fyra år sedan var de här och tog några motorer veckan efter vi hade slutat med vakt. Men sedan dess har vi inte haft några problem, säger Krister Storm på Bua båtsällskap.
– Det rör sig mer folk i hamnen nu när det finns ställplatser för husbilar. Men vi har haft uppe diskussioner om att vi kanske ska skaffa en nattvakt, säger ordföranden i Båtfjordens hamn Kenneth Berntsson.

Den åtalade trion ska också ha besökt småbåtshamnen i Frillesås och skurit loss förtöjningarna och dragit in båten till stranden där utombordsmotorn skurits loss. Båten släpptes senare i väg. En Kungsbackabo väcktes en morgon av en granne som hade sett hans båt på en bild på Facebook - den låg då på stranden i Vassbäck.
Tillvägagångssättet hade varit detsamma under samtliga stölder. Männen ska ha sågat eller skurit bort förtöjningarna och därefter stulit motorn.

I polisförhör har männen berättat att de köpt båtmotorerna på en parkering i Varberg. Men vid senare förhör erkänner de stölderna. I veckan åtalades männen för fem stölder vid Varbergs tingsrätt.