Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Håkan Johansson och Robert Lundberg
Bild: Håkan Johansson och Robert Lundberg

Flera rapporter om trängsel på bussar i Halland

Trots Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att undvika kollektivtrafik så fick Hallandstrafiken in 15 trängselrapporter förra veckan. HLT har nu satt in extra bevakning på en busslinje som blivit extra drabbad.

Hallandstrafikens trängselrapporter skrivs av bussbolaget Nobina och deras busschaufförer, som har i uppdrag att köra Hallandstrafikens stads- och regionbussar. Trängselrapporterna skrivs när cirka häften av sittplatserna inne på bussarna är upptagna. Vid dessa tillfällen skyltas bussen också med texten ”Trängsel ombord”.

Enligt Hallandstrafikens press- och kommunikationschef Peter Gyllander har vissa linjebussar haft ökad trängsel den senaste tiden.

Förra veckan inkom 15 trängselrapporter till Hallandstrafiken och samtliga rapporter gäller bussar i Halmstad. Främst har det varit busslinje två, som går till och från Halmstad sjukhus, som haft inrapporterad trängsel. Närmare hälften av trängselrapporterna rörde den busslinjen.

Enligt Peter Gyllander har det varit svårt att hitta någon gemensam nämnare till varför trängseln uppstått. Rapporterna ska till exempel inte vara kopplade till någon specifik avgångstid.

— Vi har inte sett något mönster och det har gjort det svårt för oss att agera på ett långsiktigt sätt. Vi följer upp det här noga och står redo med resurser, säger han och fortsätter:

— Det vi gjort nu är att vi satt in extra bevakning på linjen för att se om vi kan hitta någon gemensam faktor. När vi gör det kan vi sätta in extra resurser.

Näst flest trängselrapporter fick linje tre, som kör mellan Tylösand och Hallarna. Under förra veckan inkom tre trängselrapporter för linjen. Linje ett, fyra, sex, sju och 401 fick en trängselrapport var.

Inga trängselrapporter inkom i de övriga halländska städerna under vecka fem.