Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Flera handlare säger nej till utrotningshotad ål

Traditionen med ål på julbordet lever kvar i södra Sverige.Trots efterfrågan vägrar många restauranger och fiskaffärer att sälja den utrotningshotade arten. Konsumenterna har ett ansvar, säger fiskhandlaren Jakob Chomieniec.

För sjätte gången har Världsnaturfonden WWF ringt runt till restauranger och fiskaffärer i Sverige för att kolla hur försäljningen av ål ser ut. Undersökningen omfattar 156 krogar, rederier och restauranger. 
– Den här gången ville vi lägga mer krut på fiskaffärerna för att fånga upp den stora mängden som säljs privat. Vår undersökning visar att nio av tio fiskaffärer fortfarande säljer ål trots att den är rödlistad och utrotningshotad, säger Madeleine van der Veer som jobbar med pr - och policyfrågor på WWF. 

Bland de fiskaffärer i Halland som WWF har ringt runt till har Fiskeexporten i Varberg och Hav52 i Falkenberg sagt nej till att sälja ål. När HN ringer runt svarar även Korshags i Falkenberg att de inte har sålt ål på flera år. När det kommer till restauranger som serverar julbord har varken Falkenberg Strandbad eller Hamnkrogen i Falkenberg ål på menyn. 
Inte heller på Bruket i Varberg kan man äta ål och på Varbergs Stadshotell har man inte serverat arten på flera år. För Jakob Chomieniec, butikschef på Hav52, är ålfrågan viktig. 
– För oss finns det inga undantag, vi följer slaviskt listan på WWF, säger han. 

Trots rapporter om att ålen är utrotningshotad, märker han en stor efterfrågan. 
– Det är förvånansvärt mycket. Jag trodde att folk var bättre upplysta men det verkar som om man har dålig koll eller så bryr man sig inte. En del säger att "jag ska bara ha en liten bit till julbordet".
– I branschen måste det pratas mer om det här, men framförallt handlar det om efterfrågan. Finns det inga kunder som vill ha ål så varken fiskas det eller säljs ål. Det är i allra högsta grad konsumenterna som har ett ansvar. 
Hur ser du på att majoriteten av fiskaffärerna i WWF:s undersökning fortfarande säljer ål?
– Det finns inte så mycket mer att säga än att det är supersorgligt, svarar Jakob Chomieniec.

Under onsdagen stod det två fiskvagnar på torget i Varberg. Både Getteröns Fisk & Rökeri och F-O Fisk från Falkenberg hade ål till försäljning.  
– Jag säljer för att det är tillåtet att fiska och för att folk frågar efter det. Jag säljer bara till jul, men efterfrågan minskar. Jag tycker inte att man ska ge sig på oss handlare utan i första hand gå till fiskeriverket och reglera på det sättet, säger Jonas Eliasson, ägare till Getteröns Fisk & Rökeri. 

Fredrik Olsson på F-O Fisk menar att det inte handlar om några större mängder ål som fiskas i Sverige. 
– De som fiskar har tillstånd till det och det är lagligt, säger han. 
Hur ser du på WWF:s rapport om att ålen är utrotningshotad? 
– Det är många andra fiskar som är rödlistade och skulle jag sluta sälja dem har jag snart inget kvar att sälja.