Flera bränder i centrala Halmstad

Med start på onsdagskvällen och ända fram till torsdagsmorgonen har det brunnit på flera platser i centrala Halmstad och en kvinna är anhållen, skäligen misstänkt för att ha anlagt åtta bränder. Alla ska ha varit relativt lättsläckta, men för brandkåren har det ändå varit bekymmersamt.
– Detta tar resurser som vi kan behöva till annat, säger räddningstjänstens inre befäl Mats Rydberg.

ANNONS
|

Mellan klockan 23 på tisdagskvällen och 05 på onsdagsmorgonen tog SOS Alarm emot flera brandlarm från centrala Halmstad. Räddningstjänsten ryckte ut till sju olika bränder och polisen till ytterligare några.

Det första brandlarmet kom från Norre Katts park strax innan klockan 23. Det brann då i en container, nära kaféet Rotundan.

– Det var en mindre container. Branden är släckt nu men det fanns spridningsrisk till Rotundan. Den låg ganska nära. Det hade tagit sig lite, lite i Rotundan. Färgen hade börjat krulla sig, alltså att färgen hade fått värmepåverkan, berättade Mats Rydberg vid tiden för det första larmet.

Branden skulle bli startskottet för en hektisk natt.

ANNONS

"Tar resurser som vi kan behöva till annat”

Mellan klockan 01 och 02, natten mot onsdag, inkom ytterligare sex larm om bränder omkring centrala Halmstad. Vid samtliga fall hade containrar eller papperskorgar satts i brand.

– Vi har släckt allihopa, den senaste vi åkte ut på nu var vid Slottsjordsskolan. Än så länge har det bara rört sig om mindre bränder, sade Mats Rydberg vid tiden för de senare larmen.

På en skala, hur tröttsamt är detta?

– Det är tröttsamt på den högsta nivån. Nu får vi bara hoppas att det inte blir några fler, för detta tar resurser som vi kan behöva till annat.

En kvinna gripen

Enligt Anders Wennergren, vakthavande befäl vid polisregion Väst, inleddes ett sökarbete efter en misstänkt gärningsperson i samband med det första larmet.

– Man kan ju tänka sig att det är en och samma person som gått runt och tuttat på, i och med att alla skett inom ett litet område, sade han.

Vid 02.30-tiden kunde polisen genomföra ett gripande i centrum. Ett vittne hade då sett hur den nu misstänkta gärningspersonen försökte sätta eld på ytterligare ett sopkärl.

– Vi åkte då dit och grep en kvinna som färdades på cykel, sade Wennergren då.

Kvinnan är i 45-årsåldern och ska vara känd av polisen sedan tidigare. Hon är nu anhållen och misstänks för totalt fem fall av skadegörelse genom brand, samt tre fall av mordbrand. Den senare brottsmisstanken är på grund av att det funnits spridningsrisk mot närliggande byggnader.

ANNONS

– Hon förekommer hos oss sedan tidigare på grund av mindre brott, säger Jenny Jerhage som är förundersökningsledare på polisens utredningsjour.

Ytterligare två bränder på morgonen

Att en person gripits skulle dock inte vara slutet på den brandhärjade natten. Strax innan klockan 05 på onsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten återigen om containerbränder. Dessa ska ha uppstått i närheten av Sturegymnasiet och på Slottsjordsvägen, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Bränderna har alltså uppstått trots att polisen redan gripit en misstänkt tidigare under natten. Enligt Wennergren kan det finnas en naturlig förklaring till detta.

– Vi har kontakt med räddningstjänsten som tror att de nya larmen kan ha varit något som legat och pyrt en längre tid. Vi slår inte av på tempot på något sätt, utan har patruller ute i området fortfarande, men vi tar till oss av deras ord att detta kanske inte handlar om nya bränder, sade Wennergen.

Polisen fortsatte ha patruller ute i centrala Halmstad under natten men i nuläget är inga ytterligare personer misstänka. Kvinnan i 45-årsåldern är misstänkt för bränderna som upptäcktes innan hennes gripande, men det är inte uteslutet att fler brottsmisstankar kan tillkomma enligt polisens presstalesperson.

Kvinnan förhördes under onsdagsmorgonen och är nu anhållen som skäligen misstänkt, berättar Jessica Horrdin på krimjouren i Halland.

ANNONS

– Hon nekar till anklagelserna. I övrigt är det inget mer som framgår av förhöret. Hon kommer att förhöras tillsammans med försvarare under morgondagen (torsdag), säger Jessica Horrdin.

ANNONS