Flera apotek i Halland privatiseras

Flera apotek i Varberg och Falkenberg kommer att drivas privat. Hallands Nyheter har hela listan över de halländska apotek som nu ska privatiseras.

ANNONS
|

Det företag som tar över är Kronans droghandel som köper 171 apotek i samband med att staten säljer ut. Kronan ägs av Oriola och Kooperativa Förbundet.

De 171 apoteken hade i fjol en omsättning på 4,4 miljarder kronor och motsvarar 14,4 procent av den svenska apoteksmarknaden, enligt ett pressmeddelande.

Priset för de 171 apoteken, som har 931 anställda, uppgår till omkring 1,56 miljarder kronor kontant. Endast ett fåtal i personalen har tackat nej till att följa med till den nya ägaren.

För utom Kronans Droghandel är övriga köpare Apotek Hjärtat, som ägs av riskkapitalbolaget Altor. Medstop Holding som ägs av Segulah, också det ett riskkapitalbolag, samt Vårdapoteket i Norden där Investor är en av huvudägarna.

ANNONS

Småföretagargruppen är den statliga organisation som står för försäljningen av apotek till småföretag och entreprenörer, gruppen kommer också fungera som stöd efter försäljningsprocessen. Småföretag har kunnat anmäla intresse för 150 apotek sedan juni i år. Första kvartalet nästa år beräknas det bli klart vilka småföretag det blir som tar över de respektive apoteken.

- Med detta bildas en marknad bestående av de fyra förvärvarna, Apoteket AB och småföretagargruppen samt nystartade aktörer. Vi upplever att det skapar en bra marknadsstruktur med ett flertal aktörer med varierande inriktning och geografisk täckning, säger Eva-Britt Gustafsson vd för Apotekets omstruktureringsbolag i ett pressmeddelande.

Ny ägare inom parentes. Apoteket AB innebär ingen ägarförändring.

Falkenbergs kommun

Ullared (småföretagare)

Nygatan 38 (Medstop Holding AB)

Gallerian (Apoteket AB)

Varbergs kommun

Torggatan (Medstop Holding AB)

Tvååkers vårdcentral (småföretagare)

Veddige vårdcentral (småföretagare)

Sjukhusapoteket (Apoteket AB)

Västra Vallgatan (småföretagare)

Kungsbacka kommun

Kyrkogatan 6 (Medstop Holding)

Åsa (Apoteket AB)

Särö vårdcentral (Apoteket AB)

Onsala vårdcentral (Apoteket AB)

Kungsmässan (Apoteket AB)

Tölövägen (småföretagare)

Hylte kommun

Unnaryd (Apoteket AB)

Storgatan (Apoteket AB)

Torup (Apotek Hjärtat)

Halmstads kommun

Oskarström (Apoteket AB)

Vallås centrum (Apoteket AB)

Nyhems torg (Apotek Hjärtat)

Lasarettsvägen (Apoteket AB)

Bäckagårds vårdcentral (småföretagare)

Storgatan 14 (Apoteket AB)

Getinge (småföretagare)

Eurostop (Kronans Droghandel)

Storgatan 34 (Apoteket AB)

Laholms kommun

Knäreds vårdcentral (Apoteket AB)

Stortorget (Apotek Hjärtat AB)

* Apotek Hjärtat som ägs av Altor, köper 208 apotek över hela landet samt tio stora apotek i Stockholm, Göteborg och Malmö. Apoteken har en sammanlagd omsättning på 7,1 miljarder kronor och 1 500 anställda.
ANNONS