Flera anmälningar om bedrägerier mot äldre

Flera anmälningar om bedrägerier har de senaste dagarna kommit in till polisen i Halland. Enligt myndigheten har de en sak gemensamt – det är äldre personer som utsätts. Nu går polisen ut med information och råd för att undvika att brott begås.

ANNONS
|

Polisen i Halland har den senaste tiden fått in flera anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök mot äldre. Det skriver polisen på sin hemsida.

Enligt polisen handlar det ofta om att något är bråttom, till exempel att de påstår att något händer på personens bankkonto.

Enligt Sofia Ingels på brottssamordningen i Halland är ett sätt att undvika att råka ut för den här typen av brott – att vara ifrågasättande.

– Om man blir det minsta misstänksam eller stressad när någon ringer så är det bästa att lägga på luren. Det är också bra att vara vetgirig och ställa motfrågor till den som ringer. Flera äldre uppger att bedragaren som ringer själv avslutat samtalet när den äldre börjat ställa frågor, säger Sofia Ingels i ett pressmeddelande.

ANNONS

Främst handlar det om telefonbedrägerier, men i vissa fall har bedragarna ringt på dörren. Genom olika metoder försöker bedragarna få fram personlig information från den de ringer eller besöker.

– Det är lätt att bli stressad när en man eller kvinna som låter vänlig men bestämd och övertygande på rösten säger att det är bråttom att lämna ut uppgifter på telefon. Ta det lugnt och lägg på luren om någon stressar dig. Kontakta din bank själv istället. Ring en granne eller anhörig. Och ring polisen, säger Sofia Ingels.

I pressmeddelandet ger Sofa Ingles även förslag på enkla åtgärder som kan hjälpa till att förhindra att den här typen av brott sker.

– Om du bor i lägenhetshus eller är på besök i ett lägenhetshus är det viktigt att se till att porten stängs ordentligt efter dig så att inte obehöriga kommer in i trapphuset eller i bostadsgaraget. Den som är fastighetsägare kanske kan byta portkod oftare och påminna de boende om att porten ska stängas ordentligt så att inte obehöriga kommer in, säger hon.

OM DU MISSTÄNKER BEDRÄGERI

Ring 112 vid pågående brott

Om man misstänker ett pågående brott ska man alltid ringa 112 till polisen och tala om vad man ser. Har man själv eller någon annan utsatts för bedragare som precis lämnat bostaden ska man ringa 112 till polisen.

Lämna tips till polisen

Polisen arbetar brett i utredningar av dessa bedrägerier och behöver få in tips och iakttagelser från allmänheten. Är det inte ett pågående brott går det bra att ringa 114 14 eller lämna tips på polisen.se.

Källa: Polisen.se

ANNONS