Många ansöker. Allt fler vill bli svenska medborgare, visar statistik från Migrationsverket. Det gör att det kan ta lång tid, i många fall över ett år, för att få sin ansökan godkänd.
Många ansöker. Allt fler vill bli svenska medborgare, visar statistik från Migrationsverket. Det gör att det kan ta lång tid, i många fall över ett år, för att få sin ansökan godkänd.

Fler vill bli svenska medborgare

Allt fler ansöker om svenskt medborgarskap. Väntetiderna gör att det kan ta lång tid att få sin ansökan godkänd.

ANNONS
|

Antalet personer som ansöker om svenskt medborgarskap ökar, visar siffror från Migrationsverket. I år har hittills 47 ansökningar från Varberg kommit in till myndigheten, vilket är ungefär samma antal som förra året. Men i Falkenberg har antalet ökat något då 74 personer ansökt i år, jämfört med 54 personer under samma period förra året.

Hittills har över 27 000 ansökningar om svenskt medborgarkap kommit in till Migrationsverket i år. Det är ungefär 7 000 fler än samma period 2015.

Det kan ta lång tid att få sin ansökan godkänd på grund av att det är så många som ansöker om medborgarskap. Väntetiderna för ärenden som inte behöver någon komplettering eller utredning är i dag 1-6 månader enligt Migrationsverkets medborgarskapsenhet. För ärenden som behöver ytterligare granskning och utredning är väntetiden 15-17 månader. Det kan ta längre tid än så under sommaren.

ANNONS

En orsak till den stora ökningen av ansökningar är att det numera är lättare för barn och ungdomar att bli svenska medborgare, då medborgarskapslagen ändrades i april 2015. Annica Johansson, expert på medborgarskapsfrågor på Migrationsverket, ser också att krig och flyktingströmmar påverkar antalet ansökningar.

– Kanske känner många en oro och en otrygghet över att inte vara medborgare i det land man lever i. Som svensk medborgare kan man enligt grundlag inte utvisas och det är naturligtvis en trygghet som man inte får på samma sätt genom till exempel ett permanent uppehållstillstånd, säger hon.

Hon menar att ett svenskt medborgarskap innebär flera saker jämfört med ett permanent uppehållstillstånd. En person som är svensk medborgare har rätt att bo och arbeta i landet.

Dessutom har man rösträtt i riksdagsval. Vissa yrken kräver också att man är svensk medborgare. Medborgarskapet kan även underlätta vid resor.

– Ett svenskt pass kan man bara få om man är svensk medborgare och detta kan naturligtvis innebära stor frihet för många att kunna resa mer obehindrat än på många andra resehandlingar.

Migrationsverket behöver ett pass för att behandla en ansökan om svenskt medborgarskap.

ANNONS

Om en som har ansökt om medborgarskap har skickat in sitt pass, men behöver ha det tillbaka innan ansökan har blivit behandlad kan passet skickas tillbaka till den sökande.

– Att få tillbaka sitt pass medför inte att den sökande tappar sin plats i kön eller att ärendet får längre handläggningstid.

Fakta: Svenskt medborgarskap

Totalt i år räknar Migrationsverket med att få in 65 000 ansökningar om svenskt medborgarskap. Motsvarande siffra 2015 var drygt 50 000.

Under 2015 fick 160 personer svenskt medborgarskap i Varberg och siffran var densamma i Falkenberg, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

Förutom Migrationsverket beviljar länsstyrelsen visst medborgarskap.

Ett generellt krav för att få bli svensk medborgare är att vuxna ska ha bott i Sverige i minst fem år och ha permanent uppehållstillstånd.

ANNONS