Fler undersöker brösten - slopad avgift ett skäl

Allt fler kvinnor undersöker brösten i Halland. Antalet mammografiundersökningar har ökat med 20 procent.

ANNONS
|

Sedan den första juli är mammografi – som tidigare kostade 150 kronor i Halland – avgiftsfritt i hela Sverige för kvinnor i åldrarna 40-74 år.

Förslaget att ta bort avgiften fick tummen upp bland regionens politiker som trodde att detta skulle leda till ökat deltagande.

Effekten lät intevänta på sig även om Ann Molander (L), ordförande i driftnämnden ambulans, diagnostik och hälsa, inte vill tillskriva den bortplockade avgiften hela förklaringen.

–Antalet mammografiscreeningar har ökat mycket, men det måste också bero på att vi blivit fler i Halland och alla kallas ju per automatik, säger hon.

ANNONS

Mellan januari och juli i år har antalet undersökningar varit nästan 3 000 fler jämfört med samma period i fjol, vilket motsvarar en 20-procentig ökning.

Verksamheten brottasdock med bemanningsproblem, särskilt när det gäller läkare, och rekrytering pågår uppger Ann Molander.

–Nu måste vi använda hyrläkare och det vill vi helst inte göra, så vi håller på att titta på detta.

Hon tillägger att det är viktigt att försöka möta den ökade efterfrågan.

–Det ser vi som en självklarhet. Mammografiscreeningkan förebygga så mycket och det är jättepositivt att kvinnor väljer att göra den, säger Ann Molander och syftar på att undersökningen har till syfte att hitta bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge några symptom.

ANNONS