Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Covidsmittan i Halland fortsätter öka och börjar nu även märkas på Hallands sjukhus. ”Ingen skulle vara gladare än vi om vi slapp en backlash. Vi vill så gärna kunna lägga fokus på att ta igen vården av de som fått vänta under pandemin”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson. Bild: Ciprian Gorga och Region Halland
Covidsmittan i Halland fortsätter öka och börjar nu även märkas på Hallands sjukhus. ”Ingen skulle vara gladare än vi om vi slapp en backlash. Vi vill så gärna kunna lägga fokus på att ta igen vården av de som fått vänta under pandemin”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson. Bild: Ciprian Gorga och Region Halland

Fler ovaccinerade behöver sjukhusvård

Antalet covidfall i Halland ökade med 30 procent förra veckan och börjar nu även märkas på Hallands sjukhus. På tisdagen vårdades där åtta personer med covid-19.
– Majoriteten av dem är inte fullvaccinerade, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

På måndagen publicerade Folkhälsomyndigheten en rapport om den tänkbara utvecklingen av covidsmittan under hösten. Utifrån hur smittsam deltavarianten av viruset visar sig vara och hur pass mycket vi återgår till livet innan pandemin målar man upp tre olika scenarier. I samtliga scenarier antas smittspridningen öka och fler personer behöva sjukhus- och intensivvård.

– Vi ser att smittan fortsätter öka i Halland och märker också av det genom att fler vill boka tid för provtagning. Det som är viktigt att tänka på när skolor och jobb nu är igång igen är att följa de rekommendationer som finns, bland annat att fortsätta hålla avstånd och vara hemma om man är sjuk, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, och påminner om att även vaccinerade ska provta sig om man får covidsymtom.

– Tillgängligheten till provtagningen är god och man kan oftast få en tid samma dag, säger hon.

Fler behöver sjukhusvård

Den senaste statistiken från Region Halland visar att antalet nya covidfall förra veckan ökade från 188 till 246, det vill säga en 30-procentig ökning. Andelen som får ett positivt provsvar ligger nu på 5,7 procent, vilket är ungefär samma som föregående vecka.

Det nya i utvecklingen är att fler nu blir så pass sjuka att de behöver sjukhusvård. På tisdagen var åtta personer med covid-19 inlagda på Hallands sjukhus, varav sju fortfarande var smittsamma. Ingen av dem behöver dock intensivvård.

– Vi ser en långsam ökning av covidpatienter, vilket är väldigt tråkigt, inte minst för dessa individer och deras anhöriga. Än så länge ligger behovet av vård inom ramen för vår beredskap, men ingen skulle vara gladare än vi om vi slapp en backlash. Vi vill så gärna kunna lägga fokus på att ge vård till de som fått vänta under pandemin, säger Carolina Samuelsson.

Viktigt att vaccinera sig

Hon berättar att nästan alla av de som sjukhusvårdats för covid-19 under sommaren inte varit fullvaccinerade, och att det är stor spridning på åldrarna.

– Det visar på vikten av att alla tar chansen att bli vaccinerade eftersom det ger ett bra skydd mot svår sjukdom, säger Johanna Wiechel Steier.

Eftersom snart två av tre vuxna hallänningar (64 procent) är fullvaccinerade förväntas färre behöva sjukhus- och intensivvård under hösten i jämförelse med hur det såg ut innan vaccinationerna kom igång.

– Men är det något vi har lärt oss så är det att vi måste ha en beredskap för att både snabbt kunna trappa upp och för att gå tillbaka. Folkhälsomyndighetens scenarier ligger inom ramen för vår beredskap, men skulle vi se ett ökat behov av sjukhusvård under en längre tid så blir det ansträngt, säger Carolina Samuelsson.

Yngre släpar efter

Vaccinationen i Halland håller hög fart och under förra veckan vaccinerades ytterligare drygt 20 000 personer. Fortfarande släpar dock åldersgruppen 18-29-åringar efter och bara 14 procent av dem är fullvaccinerade.

– De yngre åldersgrupperna har inte varit lika snabba med att boka tid när det funnits möjlighet, men å andra sidan ser vi att bokningarna fortsätter att komma in. När det gäller 16-17-åringarna så har hittills 63 procent av de som är födda 2004 bokat tid eller vaccinerat sig och för födda 2005 är motsvarande siffra 55 procent, säger Johanna Wiechel Steier.