Färre getingar i år.
Foto: Johan Nilsson / TT kod 50090 Bild: Johan Nilsson / TT

Fler myror men färre getingar

Vartannat år brukar enligt statistiken vara en getingsommar. Denna sommar har avvikit från trenden då färre getingar har påträffats. Samtidigt rapporteras om en ökning av myror.

ANNONS
|

– Enligt statistik vi fört sedan lång tid tillbaka brukar det vara mycket getingar vartannat år och mer normalt året efter. I år är det färre getingar än vad det är även under ett normalår så det här året faller helt utanför ramarna, vilket är spännande, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Håkan Kjellberg har vissa teorier om varför antalet getingar har minskat.

– Det har varit en varmare vinter än normalt och det kan ha gjort att svampar och parasiter kunnat angripa getingdrottningar.

Han säger att minskningen av getingar märks i antalet utryckningar Anticimex får göra.

ANNONS

– Normalt gör vi mellan 9 000 och 10 000 utryckningar i veckan från midsommar och fram till och med augusti då getingsäsongen når sin kulmen. I år är vi nere på 900 i veckan. Vi har utbildat sommarpersonal för att jobba med getingsanering men där har vi fått ändra fokus.

Medan getingar har minskat verkar antalet myror ha ökat.

– Till skillnad från getingar lägger inte myror alla ägg i samma korg. Myror är bättre lämpade för att klara temperaturskillnader. Deras samhälle är på så sätt mer klimatanpassat, säger han.

– Myrsamhället består från år till år medan getingsamhället är ettårigt. Myrsamhället består av hundratals individer som hjälps åt att samla mat. Myror och getingar, som båda är steklar, har valt olika strategier för att överleva.

Håkan Kjellberg presenterar också en alternativ förklaring till den upplevda ökningen av myror.

– Det kan vara så att folk har mindre tolerans för myror i år när det inte finns lika mycket getingar, säger han.

Niklas Holmberg, som är servicechef på skadedjursavdelningen region sydväst, menar också han att det är färre getingar i år. Han säger att Halland följer rikssnittet för både getingar och myror.

– Det kan vara så att det finns ett ackumulerat antal getingar. Det dåliga vädret har gjort att folk hållit sig inne och därför inte kunnat upptäcka getingbona. Däremot kan vi nog redan nu konstatera att det inte blir någon ”getingsommar” i år, säger han.

ANNONS

Vad gäller ökningen av myror menar han att det är många faktorer som spelar in.

– Det är ett ganska konstant bestånd myror, även om det är väderbetingat och kan öka vid torka.

ANNONS