Fler firar nationaldagen

Firandet av den svenska nationaldagen ökar. Visserligen blygsamt, men antalet firare har ökat med sex procent de senaste fem åren.

ANNONS
|

Var tredje svensk firar nationaldagen, enligt den senaste SOM-undersökningen. SOM-institutet är en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet som starten 1986 haft fokus på svenskars vanor, beteenden, åsikter och värderingar när det gäller samhälle, politik och medier.

Mellan 2011 och 2016 ökade andelen som säger sig fira nationaldagen från 25 till 31 procent.

Den största ökningen återfinns bland dem som själva inte är födda i Sverige eller som har föräldrar födda utanför Sverige. I dessa grupper har andelen ökat med 10–15 procentenheter från 2011 till 2016.

–Det kantyckas överraskande att firandet har ökat mest bland personer som inte vuxit upp i Sverige, men vi tror att detta till stor del förklaras av att visedan 2015har en medborgarskapslag där kommuner årligen ansvarar för att bjuda in nya medborgare tillsärskilda ceremonier, ofta i anslutning till nationaldagen, säger Klara Bové, biträdande undersökningsledare vid SOM-institutet.

ANNONS

Vid mätningen 2011 var det främst äldre som svarade att de hade firat nationaldagen, medan det 2016 hade skett en ökning i deltagande bland de yngre generationerna. I den senaste undersökningen firar de mellan 30 och 49 år nationaldagen i nästan lika hög utsträckning som de som befinner sig i pensionsåldern.

HN ställde frågan: Hur firar du nationaldagen? Läs hallänningarnas svar i vårt bildspel.

Sveriges nationaldag

Tidigare firades det enbart som svenska flaggans dag, men från 1983 fick 6 juni status som nationaldag och från och med 2005 är den även helgdag. Två historiska händelser gör att vi firar på detta datum.

Dels för att det var den 6 juni 1523 som Gustav Vasa valdes till kung av Sverige. Det medförde att Sverigebröt sig ur Kalmarunionen med Danmarkoch Norge och åter blev ett självständigt landmed en egen kung.

Dels för att riksdagen den 6 juni 1809 skrev underden regeringsform som lade grunden fördet moderna Sverige.

ANNONS