Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Fler firar nationaldagen

Firandet av den svenska nationaldagen ökar. Visserligen blygsamt, men antalet firare har ökat med sex procent de senaste fem åren.

Var tredje svensk firar nationaldagen, enligt den senaste SOM-undersökningen. SOM-institutet är en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet som starten 1986 haft fokus på svenskars vanor, beteenden, åsikter och värderingar när det gäller samhälle, politik och medier. 
Mellan 2011 och 2016 ökade andelen som säger sig fira nationaldagen från 25 till 31 procent. 

Den största ökningen återfinns bland dem som själva inte är födda i Sverige eller som har föräldrar födda utanför Sverige. I dessa grupper har andelen ökat med 10–15 procentenheter från 2011 till 2016.
– Det kan tyckas överraskande att firandet har ökat mest bland personer som inte vuxit upp i Sverige, men vi tror att detta till stor del förklaras av att vi sedan 2015 har en medborgarskapslag där kommuner årligen ansvarar för att bjuda in nya medborgare till särskilda ceremonier, ofta i anslutning till nationaldagen, säger Klara Bové, biträdande undersökningsledare vid SOM-institutet. 

Vid mätningen 2011 var det främst äldre som svarade att de hade firat nationaldagen, medan det 2016 hade skett en ökning i deltagande bland de yngre generationerna. I den senaste undersökningen firar de mellan 30 och 49 år nationaldagen i nästan lika hög utsträckning som de som befinner sig i pensionsåldern.

HN ställde frågan: Hur firar du nationaldagen? Läs hallänningarnas svar i vårt bildspel.