Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Region Halland har påbörjat arbetet med att försöka möjliggöra att få ut fler doser av Pfizers vaccin.
Region Halland har påbörjat arbetet med att försöka möjliggöra att få ut fler doser av Pfizers vaccin, uppger biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren. Bild: TT/Roger Larsson montage

Fler doser av Pfizers vaccin kan möjliggöras i Halland

Pfizers sex doser per flaska kan bli sju. I Halland pågår arbetet med att se över om andra sprutor eller kanyler kan möjliggöra att få ut fler vaccindoser. Men det medför vissa risker, enligt Läkemedelsverket.

Fem doser per ampull. Så mycket kunde regionerna få ut av Pfizer/Biontechs coronavaccin till en början. Inte långt senare visade det sig att varje flaska räckte till sex vaccinsprutor. Nu arbetar Region Halland, och även andra regioner, med att få ut ytterligare en dos av Pfizervaccinet.

– Under hela vaccinationsinsatsen har man arbetat med att säkerställa att man får ut så många doser som möjligt ur ampullerna, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Andra sprutor kan ge fler doser

I arbetet ser regionen över om exempelvis användningen av en annan typ av spruta eller kanyl kan generera en extra dos av vaccinet från Pfizer/Biontech.

– Vi har ännu inte hittat någon lösning som möjliggör sju doser generellt, men fortsätter att arbeta med detta. I dagsläget får vi oftast ut sex doser ur varje ampull.

Om det blir en sjunde dos, vad innebär det i så fall för vaccinationen i Halland?

– Om vi alltid får ut sju doser i stället för sex doser så blir vaccinationstakten lite snabbare. Men det finns ingen prognos för när detta eventuellt kan landa, säger Löfgren.

Finns det redan nu någon prognos för hur mycket snabbare det skulle kunna gå i så fall? Eller några förhoppningar?

– Nej, vi räknar inte med detta i nuläget och har ingen prognos för detta. Men det finns kapacitet om det visar sig att vi rutinmässigt kan använda sju doser.

Är det bara Pfizers vaccin ni arbetar med att möjliggöra fler doser per ampull, eller även vaccin från andra leverantörer?

– Även andra vacciner som levereras som flerdosampuller har viss överfyllnad i ampullerna för att inte riskera att man inte ska få ut fulla doser. Med hjälp av utrustning med minimal dödvolym så kan det vara möjligt att lyckas med att få ut ytterligare en dos.

Läkemedelsverket: Extra doser sker på användarens ansvar

Enligt Läkemedelsverket har vaccintillverkarna en viss överfyllning för att garantera att en viss volym kan tas ut utan att använda specialsprutor.

Är det upp till varje region att se över hur många doser en ampull räcker till?

– Användningen är upp till sjukvården. All användning som inte har stöd i produktinformationen kan betraktas som ”off label” och sker på användarens ansvar, säger Peter Stjärnkvist, gruppchef och utredare på Läkemedelsverket.

”Off label”-användningen kan medföra vissa risker, bland annat att det kan bli sårbart om det inte alltid går att få ut samma antal doser per ampull, enligt Stjärnkvist.

– En uppenbar risk är om planering bygger på ett felaktigt antal doser per flaska, eftersom det inte alltid går att få ut sju doser och det är beroende av sprutan.

Region Skåne har kommit längre

I Region Skåne väntas stora leveranser av specialsprutor, som är testade på Skånes universitetssjukhus, och redan nästa vecka hoppas regionen kunna få ut en extra dos av Pfizer/Biontech, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Förhoppningarna är att kunna öka antalet Pfizerdoser med 17 procent. Så långt har däremot inte Region Halland kommit.

– Vi ser över möjliga lösningar för detta nu, där bland annat material såsom sprutor är en del, och förväntas att kunna beskriva mer inom kort, säger Maria Löfgren.

Läs mer: Så prioriteras grupperna i vaccinationsfas tre

Läs mer: Otydligt hur överblivna vaccindoser hanteras i Halland