Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Jari Välitalo / Johnny Samuelsson

Fler antagna till högskolan i år

I dag får förväntansfulla sökande till landets universitet och högskolor sina antagningsbesked. Antal antagna till höstterminen ökar nu för första gången på fem år. Högskolan i Halmstad är ett av de lärosäten som ökar sin antagning.

Sveriges universitet och högskolor ökar sin antagning i höst med en procent jämfört med förra höstterminen. Det är nära 268 000 som har blivit antagna den här gången visar statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR). Antalet behöriga sökande har samtidigt minskat med drygt 9 000 personer, en minskning på ungefär två procent. Det går dock inte att säga att det är anledningen till att antalet godkända har blivit fler.
– Nej, det är svårt att säga när vi pratar om någon enstaka procent. Det kan bero på hur många som har sökt vissa utbildningar och ifall det har tillkommit mer platser någonstans, säger Anders Sandberg, tillförordnad avdelningschef för antagning och studentstöd.

Till högskolan i Halmstad sökte nära 22 000 till höstens kurser och program varav drygt 7 000 blev antagna. En ökning från tidigare år som främst beror på att högskolan har utökat antalet platser på de mest populära programmen och kurserna, enligt ett pressmeddelande från högskolan i Halmstad. Bland de populäraste programmen är sjuksköterskeprogrammet och civilekonomprogrammet i topp.