Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Återöppnandet av vaccinationscentralerna innebär att det nu finns gott om vaccinationstider, förklarar Bibi Estev, chef för regionens pandemiuppdrag. Från och med imorgon, fredag, kan även 60-64-åringar boka in sig för en tredje dos vaccin.  Bild: Roger Larsson och Region Halland
Återöppnandet av vaccinationscentralerna innebär att det nu finns gott om vaccinationstider, förklarar Bibi Estev, chef för regionens pandemiuppdrag. Från och med imorgon, fredag, kan även 60-64-åringar boka in sig för en tredje dos vaccin. Bild: Roger Larsson och Region Halland

Fler åldersgrupper släpps in för tredje dosen

I nästa vecka ska alla fyra vaccinationscentralerna i Halland vara igång igen. Det innebär betydligt fler lediga tider för vaccination. Redan under fredagen öppnas bokningen för en tredje dos för 60-64-åringar och från och med tisdag kan 12-15-åringar boka in sig för en första eller andra dos.

Fram till nu har den tredje dosen enbart erbjudits till hallänningar som är 65 år och äldre. Nu öppnas bokningen upp även för 60-64-åringar och för 18–64 åringar som tillhör medicinska riskgrupper. Även personal inom hemtjänst, hemsjukvård och på äldreboenden erbjuds en tredje dos covidvaccin.

− När det gäller personalen sker arbetet i nära samverkan med kommunerna som håller sin personal uppdaterad, säger Bibi Estev, områdeschef för regionens pandemiuppdrag.

12-15-åringar kan boka tid

Vaccinationscentralerna kommer även fortsättningsvis att erbjuda en första och andra dos till alla som är 16 år och äldre och från och med tisdag i nästa vecka kan även 12-15-åringar boka en tid.

− För barn 12-15 år är det här ett komplement till vaccinationen i skolorna. Vi vet att det finns barn som inte är på plats när vi är på skolan och då ska vaccinationscentralerna kunna vara ett alternativ, säger Bibi Estev.

För att säkra bemanningen på vaccinationscentralerna kommer dock vaccinationsbussen att pausa sin turné. Där har man tidigare kunnat vaccinera sig utan tidsbokning.

– Den som har fått dos 1 på bussen kan boka dos 2 via 1177.se eller på telefon, säger Bibi Estev.

Läs mer: Lång kö när vaccinationsbussen kom till Hallarna

Vaccinationen av unga släpar efter

Till och med förra veckan hade 84,4 procent av alla hallänningar som är 12 år och äldre fått en första dos vaccin och 81,2 procent även en andra. Det är något högre andel än i riket som helhet.

När det gäller 12-15-åringar släpar däremot Halland fortfarande efter. Här har knappt 31 procent fått första dosen vaccin och lite drygt 5 procent den andra. I riket är motsvarande siffror 53 respektive 20 procent.

LÄS MER: Dubbelt så många covidfall i Halland på en vecka