Hett. Hot Buffalo Wings är en grym smakupplevelse om du gillar mat med hetta.
Hett. Hot Buffalo Wings är en grym smakupplevelse om du gillar mat med hetta.

Fingermat är finfint – satsa på vingar

Formidabel mat till priset av en billig penning och minimal ansträngning

ANNONS
|

Kycklingvingar är hett. Prima mysmat att mumsa på framför tv:n.

Och, ja – det är tillåtet att äta med fingrarna.

Vissa grejer glömmer man bara bort. Kycklingvingar till exempel. Formidabel mat till priset av en billig penning och minimal ansträngning.

Numera finns de att få tag på överallt, så det är faktiskt bara att gå loss på de små godingarna och smaksätta dem efter egna preferenser, tycke och smak.

Själv älskar jag de vrålstarka amerikanska varianterna. Receptet på Hot Buffalo Wings är mitt försök att återskapa mina favoritvingar från min favoritbar i New York.

De är starka och lite syrliga på samma gång, med en härlig smörig känsla som pricken över i. Inget för dig som räds starka kryddor, men en grym smakupplevelse om du gillar mat med hetta.

ANNONS

Vingar ligger dessutom helt rätt i tiden just nu. Ett självklart och logiskt steg i knorr-till-tryne-tänkandet, som går ut på att utnyttja alla delar på djuret i stället för att begränsa oss till tämligen smaklösa filéer och kasta resten.

Se bara till att få bra yta på kycklingvingarna för ett optimalt resultat. Håll koll på dem i ugnen i stället för att stirra dig blind på klockan.

Servera med en fräsch sallad, ladda med extra hushållspapper och käka med fingrarna. Vad mamma än säger. Fingermat är finfin mat. Sådetså.

Hot Buffalo Wings

Till 3-4 portioner, 1 timme

Superstarka och supersmarriga! Leta gärna efter en kul "hot sauce" i matbutiken. Min favorit heter Cholula och passar kanonbra till den här rätten.

1 kg kycklingvingar

50 g smör

2 dl hot sauce, typ Tabasco

1 tsk cayennepeppar

2 msk citronsaft

salt

nymalen svartpeppar

1 l solrosolja

1 1/2 dl maizena

4 selleristjälkar

Blue Cheese-dressing:

100 g ädelost

1/2 dl gräddfil

1/2 dl majonnäs

1/2 dl crème fraiche

1 msk citronsaft

salt

nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 150 grader. Ta fram kycklingvingarna i god tid så att de inte är kalla. Gör dressingen under tiden.

Mosa ädelosten med gaffel och blanda ut med gräddfil, majonnäs, crème fraiche och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

ANNONS

Smält smöret. Vispa i hot sauce, cayenne, citronsaft, samt lite salt och peppar.

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull, se till att det finns ett lock i närheten. Testa med en brödbit, när den får fin färg är oljan lagom varm.

Krydda vingarna med salt och peppar. Häll upp maizena i en skål, doppa vingarna och skaka sedan av dem. Lägg försiktigt ned ett par vingar i taget i oljan och fritera i omgångar tills de får fin färg, cirka 10-12 minuter. Lägg upp på galler ovanpå en långpanna och håll varma i ugnen medan du fortsätter med resten av vingarna.

Blanda vingarna med såsen och lägg upp på serveringsfat. Skär sellerin i mindre stavar. Servera vingarna med blue cheese-dressing och selleristavar.

Peppriga kycklingvingar med lagerblad och citron

Till 3-4 portioner, 1 timme

En återkommande favorit i mitt hem. En perfekt blandning av smaker och så gott att man bara inte kan sluta äta.

1 kg kycklingvingar

2 citroner

5 vitlöksklyftor

10 lagerblad

1 msk hel svartpeppar

1/2 dl olivolja

flingsalt

Tvätta citronerna, skala tunt med potatisskalare och strimla skalet fint. Skala vitlöksklyftorna. Stöt citronskal, vitlök, lagerblad och pepparkorn i mortel eller mixa snabbt. Pepparkornen ska fortfarande vara ganska grova.

ANNONS

Tillsätt olivolja och saften från en citron. Blanda noga. Gnid in vingarna ordentligt med blandningen. Låt stå en stund.

Sprid ut kycklingvingarna i en långpanna, strö över flingsalt och kör in i ugnen på 250 grader i cirka 20-30 min eller tills vingarna fått mörk yta och nästan fastnar i plåten. Diskningen underlättas om du använder bakplåtspapper.

Ät med fingrarna, gärna framför tv:n. Blanda en fräsch valfri grönsallad till.

Kycklingvingar med vitlök, ingefära och soja

Till 3-4 portioner, 1 timme

En härlig variant med lite asiatiskt stuk. Honungen gör dem så där oemotståndligt kladdiga …

1 kg kycklingvingar

1 dl honung

1/2 dl vatten

1/2 dl japansk soja

4 vitlöksklyftor, rivna

5 cm färsk ingefära, skalad och riven

1 chili, urkärnad och finhackad

1/2 tsk malen koriander

2 tsk sesamolja

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

1/2 kruka koriander

Värm ugnen till 200 grader.

Koka upp honung, vatten, soja, vitlök, ingefära, chili, koriander och sesamolja i en liten kastrull under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter eller tills det kokat ihop lite. Ställ åt sidan medan du gör resten.

Dela vingarna i leden på mitten med en kniv och lägg upp dem i en bunke. Ringla lite olivolja över dem, salta och peppra. Sprid ut vingarna på ett galler ovanpå en folieklädd långpanna. Kör in i ugnen i 30 minuter eller tills de börjar få fin färg. Blanda vingarna med såsen. Lägg tillbaka dem på gallret. Höj värmen till 250 grader och ställ in i ugnen i ytterligare 8-10 minuter eller tills de får fin yta. Garnera med grovhackad koriander vid serveringen.

ANNONS

Att dricka till

Helsingborgs Lager (89013), 22:10 kronor eller Bitburger Premium (1565), 12:90 kronor.

Alkoholfritt: Störtebeker 1402 (1900), 11:90 kronor.

ANNONS