Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Feymark röstades bort som SD-ordförande

Andreas Feymark, Varberg, förlorade striden om ordförandeposten för Sverigedemokraterna i Halland. På söndagen valdes Susanne Larsen från Halmstadkretsen till ny Hallandsordförande.

Söndagens årsmöte i Hallandsdistriktet hade föregåtts av oenighet. Andreas Feymark har i två år suttit som ordförande. Även om han har en position som suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse, så har han mött opposition regionalt, bland annat från ledande Sverigedemokrater i Falkenberg efter att han på formella grunder ville ha SD Falkenbergs årsmöte ogiltigförklarat.

Sara–Lena Bjälkö, SD-ordförande i Falkenberg, ansåg då i en kommentar att en ”distriktsordförande borde finnas för att bistå och hjälpa kommunföreningarna, inte för att stjälpa dem”.
Sprickan blev än tydligare när Feymark inte fick med sig hela distriktets styrelse i kravet på att ogiltigförklara falkenbergarnas årsmöte. Vice ordförande Susanne Larsen tog avstånd från hans krav – och det är alltså hon som nu blir Hallandsdistriktets nya ordförande sedan Andreas Feymark röstats bort.

Också på andra punkter har Feymark uppfattats som en hårdför ordförande, med åsikter om medlemmar och om hur interna angelägenheter ska skötas, möjligen också otålig med det som kan uppfattas som amatörism i de bredare SD-leden.
– Jag välkomnar Susanne Larsen som ny ordförande. Jag tror att hon blir en frisk fläkt som också kan skapa ro i ett oroligt distrikt, säger riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö som kommentar till valet.

En oenig valberedning hade förordat Larsen som ny ordförande. Även om det på årsmötet blev en persondebatt så gick hon vinnande ur valet, dock med en rätt knapp majoritet, röstsiffrorna 63-48.
Andreas Feymark gav endast en skriftlig kommentar efter valet:
– Jag tackar medlemmarna för de två år jag haft förtroendet att sitta som distriktsordförande och önskar nya styrelsen lycka till.
Erik Hellsborn, Feymarks partikamrat från Varberg, är inte heller kvar som andre vice ordförande i distriktsstyrelsen, utan blir nu en av ledamöterna i styrelsen.