Jens Andersson och Karl-Johan Bengtsson på Ekholmen i Vessigebro ger tips om hur du bäst återanvänder resterna från julbordet.
Jens Andersson och Karl-Johan Bengtsson på Ekholmen i Vessigebro ger tips om hur du bäst återanvänder resterna från julbordet.

Festa på resterna

Några dagar efter jul ­börjar den bekanta smaken av ­trötthet i gommen infinna sig. ­Ekholmens köksmästare råder oss att frysa in julmatsresterna och vänta ett par dagar.

ANNONS
|

Intensivt kalasande på salt sill, söt gröt, ännu sötare ris a la Malta och salt skinka har gjort sitt. Kylskåpet är fullt med mat men man har helt tappat sugen på julmat. Många känner nog igen sig i beskrivningen och i att känna sig handfallen över att man inte vill slänga men ändå inte äta.

–Därför är det bra att frysa ner för att laga senare, säger Jens Andersson på Ekholmens restaurang i Vessigebro.

Allt kött från julbordet kan tärnas och frysas ner. Även korv.

–Man kan tärna julskinkan och lägga även den i frysen ett tag. Så tar man fram skinkan och bryner den som hastigast och äter den som den är eller har som tillbehör, förklarar Jens.

ANNONS

Det blir alltid lite grönkål över och då ska man stoppa även den i en plastpåse och direkt in i frysen.

–Så tar man fram den senare och gör en grönkålspaj. Pajen fungerar som den är eller så kan man ta en schysst sallad till eller lax, säger Karl-Johan Bengtsson, även han på Ekholmens.

Hur länge klarar sig resterna i kylen?

–Det gäller alltid att ha sunt förnuft. Om du ska dela sillen med gaffeln och den direkt går rätt igenom så ska man inte äta den. Det ska vara motstånd annars har den blivit dålig, förklarar Karl-Johan.

Kockarna betonar även att det gäller att lukta på maten och använda sunt förnuft. Man ska inte lägga fram för mycket mat åt gången på julbordet utan hellre fylla på faten som står framme ofta. Vakuumförpackar man maten i kylskåpet håller den också längre.

–Ris a la Malta ska men nog inte spara för den blir lätt dålig. Den brukar gästerna äta sent på kvällen och det kanske inte är så bra om den stått framme. Och se upp med sillsalladen, säger Jens.

–Leverkorv är lite lurigt, tillägger Karl-Johan.

Detta kan du använda resterna till:

Grönkålspaj

1 paj, ca 6 port

När julmaten står en upp i halsen och man har lite ljuvlig halländsk grönkål kvar på ett fat i kylen.

Lägg den i en påse och frys in den.

När ni sedan stöter på den i frysen efter några veckor gör ni snabbt och enkelt en magisk grönkålspaj.

Pajskal

125 gr smör

3 dl vetemjöl

2 msk vatten

Mixa alla ingredienser snabbt i en matberedare o tryck ut i en pajform, förgrädda i ca 10 min 175 gr.

Fyllning:

300 g färdig grönkål

1 finhackad schalottenlök

1 grovt riven morot

1 vitlöksklyfta

3 äggulor

2 ägg

2 dl grädde

1 dl färskost

1 dl riven lagrad ost- (går också att frysa vid jul och ta upp och riva till pajen)

1 nypa svartpeppar finmalen

1 stänk cognac

Salt och lite socker

Svetta kål, lök, vitlök och morot och låt svalna något i en sil så överbliven vätska rinner av.

Blanda övriga ingredienser med en visp, lägg sedan i grönsakerna i pajskalet och häll på äggstanningen.

Baka i ugn till den har stannat, ca 175 gr i 25 min.

Servera den med, en sallad, eller med lite brynt julskinka och lite lax som blivit kvar sen julen.

Gräddstuvad pytt i panna

4 port

Allt kött som är en kant av tärnar ni ner i ca 1–2 cm stora tärningar och lägger i påsar och fryser ner.

400 g tärnat kött

10 st kokt potatis, tärnad

3 gula lökar, tärnade

1 kokt morot, tärnad

1 kokt palsternacka, tärnad

Salt

Nymald svartpeppar

3 dl grädde

1 tsk Worcestersås

Hackad persilja och timjan

Maizena

Svetta potatis, morot och palsternacka tills de börjar bli mjuka, därefter tillsätt löken och kryddning när allt börjar få fin färg slå på worcestersås och grädden och sist köttet.

Låt puttra ihop och rör försiktigt och smaka av.

Red eventuellt av pytten med lite maizena utblandat i vatten.

Toppa med färska örter och ­servera med rödbetor och saltgurka

ANNONS