Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fem nya konstaterade fall av covid-19 i Halland

Nu finns en handfull fall i länet där coronasmittan inte kan spåras, enligt Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Totalt 71 coronafall har konstaterats i Hallands län. Nio patienter vårdas på sjukhus, varav två patienter får intensivvård.

— Vi gör inte tester för att se om man är frisk, men av de här fallen är det en del som blivit friska. Samtidigt testar vi inte alla och vi vet inte hur många som har smittan, säger Johanna Wiechel-Steier.

Hon fortsätter:

— De flesta får milda symptom. Behöver man vård ska man söka vård, annars stannar man hemma under sjuktiden och två dagar efter tillfriskning. Vi ska plana ut kurvan och skydda de äldre och riskgrupperna.

I måndags gick smittskydd Halland ut med att de såg en tendens till samhällssmitta i länet. Det innebär att det finns fall där det inte funnits kopplingar till varken resor eller andra konstaterade coronafall.

— Vi har en handfull patienter där vi inte kunnat se någon direktkoppling till smitta, säger Johanna Wiechel-Steier.

Vad innebär det för allmänheten?

— Vi går på Folkhälsomyndighetens restriktioner, sedan får man anpassa det lokalt. Nu när vi vet att smittan kan vara mer utbredd är det viktigt att följa de riktlinjer som finns. Det handlar till exempel om att inte besöka närstående på sjukhus eller stanna hemma om man känner sig sjuk och två dagar efter tillfriskning.

Totalt har runt 1000 provtagningar tagits i Halland hittills. Enligt Johanna Wiechel-Steier har antalet provtagningar tillfälligt minskat i länet. Främst är det riskgrupperna som provtas, men även personal som arbetar med riskgrupper och som varit i arbete med symptom kan vara aktuella för provtagning.