Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid en presskonferens på måndagsförmiddagen berättade Region Halland att ett första fall av coronasmitta nu konstaterats i Halland. Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström, smittskyddsläkare Maria Löfgren och infektionsläkare Maria Ryberg Mo beskrev hur man nu agerar för att förhindra fortsatt smittspridning i länet. Bild: Jari Välitalo
Vid en presskonferens på måndagsförmiddagen berättade Region Halland att ett första fall av coronasmitta nu konstaterats i Halland. Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström, smittskyddsläkare Maria Löfgren och infektionsläkare Maria Ryberg Mo beskrev hur man nu agerar för att förhindra fortsatt smittspridning i länet. Bild: Jari Välitalo

Fem fall av coronasmitta har bekräftats i Halland

Totalt fem hallänningar har nu bekräftats vara smittade av coronaviruset. Samtliga personer har insjuknat efter resor till norra Italien och det finns ännu inga tecken på smittspridning inom Halland.

Efter att det första fallet konstaterats kallade Region Halland till en presskonferens och beskrev hur man agerar för att förhindra fortsatt smittspridning. Den drabbade hallänningen, bosatt i Kungsbacka kommun, uppgavs ha agerat exemplariskt och isolerat sig hemma så fort hen känt symptom och därefter kontaktat 1177 via telefon. Under helgen togs ett coronaprov och sent på söndagen kom svaret, som visade att personen drabbats av coronaviruset covid-19.

– Personen mår efter omständigheterna väl och behöver inte sjukhusvård, berättade Maria Ryberg Mo, överläkare på infektionskliniken.

På måndagseftermiddagen kom så besked om att ytterligare fyra personer fått positiva provsvar, varav en av dem har koppling till det första fallet. De övriga tre uppges också ha blivit smittade i Italien, men det gavs inga uppgifter om hälsoläge eller vilka kommuner personerna är bosatta i.

Enligt Maria Löfgren, som från och med måndagen är ny ordinarie smittskyddsläkare i Halland, hade den först smittade personen sedan hemkomsten bara haft nära kontakt med ”ett mycket litet antal personer”.

– Det handlar om en handfull, bland annat resesällskapet, som nu är kontaktade av smittskyddet och har fått instruktioner för hur vi går vidare för att undvika ytterligare smittspridning. Vi har också tagit ett antal prover och inväntar svar.

Hitintills har totalt cirka 150 personer testats för coronavirus i Halland och i fem fall har smitta kunnat konstateras. Det är dock inte så att alla som känner sig krassliga får ta coronaprov, utan det är först när man uppfyller de kriterier för provtagning som Folkhälsomyndigheten satt upp:

– I dagsläget så är det att man varit i ett riskområde, till exempel norra Italien, och sedan utvecklar antingen feber, hosta eller andningsbesvär. Ett alternativ är att man varit i närkontakt med ett redan bevisat fall, förklarar infektionsläkare Maria Ryberg Mo.

Hitintills uppges ingen av de testade behövt läggas in på sjukhus i väntan på provsvar, utan samtliga har kunnat isolera sig i hemmet. Även om ett större antal personer skulle behöva isoleras så uppger Region Halland att man har kapacitet för att klara detta:

– Vi har en beredskap för det och samarbetar på flera olika håll för att göra oss redo även för det scenariot, men vi har inte behövt använda de resurserna ännu, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström fyller på:

– Det finns en epidemiplanering för hur vi ska skapa kapacitet att isolera ett större antal patienter, ifall det skulle behövas, men den delen av vår planering har vi inte behövt ta i bruk ännu.

Fortfarande uppger Folkhälsomyndigheten att personer som vistats i riskområden kan återvända till jobb och skola, så länge de inte känner några symptom på sjukdom. Detta eftersom viruset bara bedöms smitta när sjukdom brutit ut och inte under inkubationstiden.

I bland annat Läkartidningen pågår dock en debatt kring om det är värt att riskera att smitta andra eller om Sverige, likt exempelvis Singapore, bör kräva att man stannar hemma i 14 dagar efter vistelse i riskområden. Några sådana rekommendationer är dock inte aktuella från Region Hallands sida:

– Från Smittskydd Halland så ställer vi oss bakom Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi har nära kontakt med dem och andra smittskydd, konstaterar smittskyddsläkare Maria Löfgren.

LÄS MER: TV: Första coronafallet i Halland

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: "Allt har fungerat väl"