Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland, anser inte att skolorna i Hallands län bör öppnas upp fullt ut på grund av den stora smittspridningen.
Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland, anser inte att skolorna i Hallands län bör öppnas upp fullt ut på grund av den stora smittspridningen.

Facklig oro efter besked om att distans ska upphöra

I eftermiddag väntas beslut om hur Hallands kommunala gymnasieskolor tänker agera efter beskedet att distansundervisningen ska upphöra. Lärarnas riksförbund är kritiskt och vill fortsätta som nu.
För högstadieeleverna gäller som tidigare full återgång först den 19 april.

På torsdagsförmiddagen kom beskedet att fjärr- och distansundervisningen för elever i gymnasieskolan upphör från och med den 1 april. Eftersom påsklovet stundar innebär det i praktiken att eleverna får komma tillbaka till sin skola fullt ut från och med den 6 eller den 12 april.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) öppnade dock för möjligheten att göra lokala och regionala bedömningar utifrån smittläget. Detta anser Lärarnas riksförbund att kommunerna i Halland bör hörsamma.

Pekar på hög smittspridning

Facket är kritiskt mot att fullt ut återgå till undervisning på plats. I ett pressmeddelande skriver Sten Hagberg, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Halland, att det finns starka skäl att fortsätta med fjärr- och distansundervisningen precis som i dag med tanke på att smittspridningen är hög i länet.

Distansundervisningen kan minskas först när man ser en tydlig minskning av samhällssmittan, skriver han vidare.

Under regeringens presskonferens betonade Anna Ekström också vikten av att lärarna får rätt skyddsutrustning och konstaterade samtidigt att många kommuner redovisade stora överskott i fjol.

– Jag vill inte höra talas om att lärare inte får den skyddsutrustning som man i det lokala arbetsmiljöarbetet har kommit fram till ska finnas på skolan, uppgav hon.

Även detta uttalande har Lärarnas riksförbund tagit fasta på. I sitt pressmeddelande skriver förbundet bland annat att det är ”ytterst angeläget” att lärare får tillgång till nödvändig skyddsutrustning i undervisningssituationer där avstånd inte kan hållas.

LÄS MER: Distansen upphör – för skadlig för eleverna