Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Förväxlade datum friar fartdåre på E 6

Den körkortslöse föraren körde om polisen på motorvägen i 173 kilometer i timmen. Nu frias han från brott. Åklagaren hade förväxlat datumen.

Onsdag 20 april blev en polispatrull omkörd på E6:an på väg norrut i höjd med Mellbystrand.

Bilen körde snabbt och nära andra bilar i omkörningsfilen. Poliserna följde efter och startade en mätning.

Genomsnittshastigheten mättes till 173 kilometer i timmen.

När föraren stoppats medgav han till polisen att han visste att han inte fick köra bil, eftersom han blivit fråntagen sitt körkort. Men han nekade till att ha kört för fort och utan att hålla avstånd. 

I ett mejl till tingsrätten förklarade han att han hade haft tekniskt fel på hastighetsmätaren och blivit fartblind efter en omkörning.

Den 36-årige helsingborgaren åtalades för olovlig körning, hastighetsöverträdelse och brott mot trafikförordningen. Men har nu friats av Halmstads tingsrätt – på grund av en datummiss.

"Eftersom åklagaren i stämningsansökan har angett att (36-åringen) begått gärningarna den 18 april 2016, är tingsrätten förhindrad från att döma honom till ansvar för brott begångna annat datum" skriver rätten i sin dom.

Domstolen hänvisar till Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.

"I annat fall skulle (36-åringen) berövas rätten till en rättvis rättegång genom att han inte får möjlihet att förbereda sitt försvar utifrån den gärning domstolen dömer över" heter det vidare.

Om felet upptäckts i tid hade det kunnat justeras vid rättegången.

– Det förvånar mig. Jag brukar se sådana saker och dessutom ingår det i tingsrättens processledning att påpeka sådant, men det kräver ju klart att de också ser det, säger kammaråklagare Ingela Svenson.

Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga tingsrättens dom till hovrätten. Men för trafikmål som bara ger böter krävs numera prövningstillstånd.

– Jag ska kolla om det här är en sådan sak man kan få prövningstillstånd för. I så fall överklagar jag domen, säger Ingela Svenson.