Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Unidad de Microscopía Electrónica del ISCIII/AP/TT
Bild: Unidad de Microscopía Electrónica del ISCIII/AP/TT

Första konstaterade fallet av apkoppor i Halland

Halland har fått sitt första konstaterade fall av apkoppor. Det meddelar Region Halland under tisdagseftermiddagen.

Personen som konstaterats med apkoppor har smittats utomlands och är inte inlagd på sjukhus. Smittspårning har dragit igång, berättar Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

— Ser man ett fall av apkoppor sker smittspårning enligt rutiner. Vi kan inte se något som tyder på spridning i nuläget, säger hon.

Smittspårningen sker genom en kartläggning över vilka som kan ha utsatts för smitta.

Vid misstänkta hudutslag sker provtagning av utslagen, som sedan skickas in på analys till Folkhälsomyndighetens laboratorium. Det tar max ett par dagar innan ett provsvar kommer.

Då smittspårningen pågår kan Johanna Wiechel-Steier inte svara på hur många som ska delta i spårningen eller om alla som ska delta fått information om det.

Information om apkoppor

• Symtom på apkoppor är ofta utslag, blåsor och sår. Sjukdomen är ofta mild, men det kan leda till svår sjukdom eller dödlighet för den som tillhör riskgrupp.

• Övriga symtom på apkoppor är feber, huvudvärk, muskelvärk och svullna lymfkörtlar.

• Inkubationstiden kan variera mellan 5 och 21 dagar.

• Apkoppor kan spridas genom kontakt med infekterade djur eller genom nära fysisk kontakt med en infekterad person.

• Smittan sprids troligtvis genom stora droppar från luftvägar, via kroppsvätskor eller vätskor från blåsor. Det är i nuläget inte fastställt om kopporna kan spridas på andra sätt.

• Apkoppor klassas som en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom. Alla konstaterade fall ska anmälas till regionens smittskyddsläkare och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten.se