Margareth Glaser ser nöjd ut efter att ha fått sin första dos av vaccinet. Här tillsammans med sjuksköterskan Erna Samuelsson.
Margareth Glaser ser nöjd ut efter att ha fått sin första dos av vaccinet. Här tillsammans med sjuksköterskan Erna Samuelsson. Bild: Levi Guzman

Första hallänningarna vaccinerade mot covid-19

Klockan 11.16 idag vaccinerades den första halläningen mot covid-19. Vaccinet kom till Sverige under lördagen och på söndagen kunde 47 personer, både boende och personal, på Krusbärets äldreboende få den första dosen.

ANNONS
LocationHalmstad||

Det efterlängtade vaccinet mot covid-19 kom i 9750 doser till Sverige på annandagen.

På söndagsförmiddagen var det fortfarande stilla på äldreboendet Krusbäret, men innan lunch, närmare bestämt klockan 11.16 stacks den första nålen med vaccin. Först att få det var en av de boende som heter Rune.

Vaccinationen utförs av ett vaccinationsteam som består av två personer. Idag var även en chefsläkare och en kommunal sjuksköterska med.

– Det har gått bra och enligt plan, säger Karin Hesselgard, förvaltningschef för Närsjukvården i Region Halland.

De första vaccinerade är nöjda

En av de första att få vaccinet var Margareth Glaser och hon ser med glädje på att vaccineringen är igång.

ANNONS

– Det är bra, man kan bli mycket sjuk annars, säger hon.

Och nålsticket ska inte heller ha varit någon pärs för Margareth Glaser.

– Det kändes ingenting, det var ingen fara alls.

Totalt kunde 47 personer vaccineras under dagen, både boende och personal.

En kommun i taget

– Vi har ju doser kvar så denna veckan kommer vi att vaccinera särskilda boende i Halmstads kommun och när nästa leverans kommer fortsätter vi att vaccinera i Hylte och Laholm, säger Karin Hesselgard.

Övriga kommuner i regionen kommer alltså därefter.

Anledningen till att man tar en kommun i taget är för att på ett säkert sätt lära känna det nya vaccinet och kunna samarbeta med kommunerna så bra som möjligt.

Hälso- och sjukvårdsdirektör, Martin Engström utvecklar:

– Vi vill skaffa oss erfarenhet kring vaccinet och som rapporterat är det en speciell hantering som krävs. Om något inte skulle gå som det är tänkt känns det dumt att ha gjort fel på flera ställen.

Den speciella hanteringen som Engström åsyftar är att vaccinet måste förvaras så kallt.

– Vi har köpt in frysar specifikt för detta och inget tyder på att det ska gå fel än så länge, säger han.

Söker frivilliga som kan ge vaccin

Tidigare i december gick Region Halland ut med att man söker personer med behörighet som vill ställa upp och ge vaccinet.

ANNONS

– Vi behöver alltid personal, så det är inte akut och vi planerar även för längre fram när fler ska erbjudas vaccinet, säger Karin Hesselgard och fortsätter:

– Och vi har väldigt många som har gått i pension från vården, över 60 och under 70, som har kommit in till oss och vill hjälpa till att vaccinera.

När vaccinet börjar göra skillnad i stort

– I första skedet handlar det om att erbjuda vaccin till de individer som riskerar att bli svårt sjuka, säger biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Som tidigare rapporterat av medier kommer det sedan att ske en utökning i takt med att det levereras fler doser.

– Jag upplever att det är en stor efterfrågan på vaccin, men då har jag mest hört det från de som är äldre som vet att de är i riskgrupp och behövt hålla sig borta från familj, släktingar och vänner, säger Maria Löfgren.

Vaccinet ska med tiden erbjudas till alla samhällsgrupper.

LÄS MER:Så kommer covidvaccinationen att gå till i Halland

ANNONS