Arbetsförmedlingen trycker på vikten av utbildning som ung arbetssökande.
Arbetsförmedlingen trycker på vikten av utbildning som ung arbetssökande. Bild: Jessica Gow/TT

Fördubbling av antalet unga arbetssökande i Varberg och Falkenberg

Vårens oroligheter har lett till en lavinartad ökning av antalet nyinskrivna unga på arbetsförmedlingen. Samtidigt präglas myndigheten av hanteringen av de senaste årets nedskärningar.

ANNONS
|

Som ett resultat av en vår som präglats av Covid-19 och företag som kämpat med ekonomin, har det skett en stor ökning av unga i Halland som har svårt att hitta jobb.

I Varberg skrevs 249 unga i åldrarna 18-24 år in sig på arbetsförmedlingen under april, maj och juni i år, förra året var motsvarande antal 92. I Falkenberg skrev 230 unga in sig under samma månader i år, motsvarande 67 unga 2019. Detta innebär en ökning på mer än 100 procent i båda städerna.

– Vi har inte varit rustade för att ta hand om det som kommit nu under våren. Att först ha genomgått en stor omstrukturering och sen mötas av en stor pandemi är inte en kombination som varit optimal. Det har medfört en ökad arbetsbörda, men vi har oerhört professionell personal som klarat av att prioritera, säger Annika Viljevik vid arbetsförmedlingen i Halland.

ANNONS

Nedlagt kontor i Falkenberg

En del av januariavtalet, som slöts av regeringen 2019, var att Arbetsförmedlingen skulle omstruktureras. Ett resultat av det har varit stora varsel inom myndigheten, och nedlagda lokala kontor. Ett av alla kontor som försvann fanns i Falkenberg, som varit stängt sedan december 2019.

Arbetsförmedlingen har jobbat med att utveckla system för digital självhjälp för att avlasta i myndighetens uppdrag och underlätta för den arbetssökande. Men enligt Annika Viljevik har användandet av den digitala servicen inte tagit fart.

– Det finns på plats men det är ändå många som ringer, förmodligen för att de inte vet att det finns. Det i kombination med fler arbetslösa har varit tufft.

Fler med utbildning bland de sökande

Annika Viljevik berättar vidare att det i vanliga fall brukar vara en stor del av de nyinskrivna unga som varken har gymnasial eller eftergymnasial utbildning. I år har de dock istället sett en trend som gått åt motsatt håll.

– Det är glädjande att de flesta som skriver in sig nu har en gymnasial utbildning. Så brukar det inte vara.

Är inte det en indikation på att arbetsmarknaden är hårdare nu?

– Ja det talar för att vi har en hög ungdomsarbetslöshet just nu. Men det talar också för att det finns goda förutsättningar för dem som vänt sig till oss att hitta jobb snabbare.

ANNONS

Vilka konsekvenser detta kan få långsiktigt är det enligt Viljevik för tidigt att säga. Just utbildning är dock något som hon trycker på som en viktig nyckel i att bryta arbetslösheten.

– Istället för att gå arbetslös, sök en utbildning. De med lägst utbildning är också de som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden.

ANNONS