En förundersökningsledare på polisens kontaktcenter i region väst åtalas för tjänstefel.
En förundersökningsledare på polisens kontaktcenter i region väst åtalas för tjänstefel. Bild: Stefan Berg

Föräldrar nekades anmäla onanerande man utanför skola

Flera barn såg en onanerande man utanför en skola. Men när rektorn och föräldrarna ringde polisen nekades de att göra en anmälan om sexuellt ofredande. ”Det kommer ändå inte leda till något”, ska förundersökningsledaren i Halland sagt. Nu åtalas han för tjänstefel.

ANNONS
|

I början av november förra året ska flera barn på en skola i Västra Götaland sett en onanerande äldre man i en skogsdunge tio meter från dem. Rektorn på skolan informerades någon dag senare om incidenten och ringde 114 14 för att göra en anmälan.

Men där möttes hon av oväntat motstånd. Operatören på Polisens kontaktcenter (PKC) i region väst uppmanade rektorn att anmäla det som ett tips i stället. En diskussion ska ha uppstått där rektorn uppger att hon fick höra att ärendet inte kommer leda till något då det saknas bevis och att barn inte anses trovärdiga.

”En mycket allvarlig situation”

Operatören kontaktade efter en stund sin chef, en förundersökningsledare på PKC. ”Han svarar att jag ska skriva ett tips då det inte fanns några bevis och då ärendet inte går att utreda och inte kommer leda till något”, säger operatören i förhör med polisen.

ANNONS

Även fyra föräldrar ringer 114 14 för att göra anmälan. Två av dem möts av samma besked efter inrådan av förundersökningsledaren. Två av dem kopplas till ett annat team och lyckas upprätta en anmälan om sexuellt ofredande.

En kommunpolis som arbetar i den aktuella kommunen informeras om PKC:s märkliga bemötande. Hon skriver ett mejl och kräver en förklaring. ”För föräldrarna är det här en mycket allvarlig situation som deras barn utsatts för. En mamma har inte fått fram sin anmälan varken genom rektorn eller sin kontakt med PKC. Hon är förtvivlad och har tappat förtroendet för oss helt”, skriver kommunpolisen.

”Hennes son utsätts för ett obehagligt brott och polisen vill inte ens uppta en anmälan”.

Åtalas i tingsrätten för tjänstefel

Nu har fu-ledaren på PKC, hemmahörande i Halland, anmälts för tjänstefel. En stämningsansökan har lämnats in till Varbergs tingsrätt. I förhör med polisen nekar mannen till brott och säger att han inte minns den aktuella händelsen. ”Vi har jättemycket olika brott och många som anmäler. Jag kan inte komma ihåg händelsen”, säger han.

När han i förhöret får mer information om det misstänkta brottet medger han att det borde gjorts en polisanmälan. Han menar att misstaget kan ha berott på en kommunikationsmiss med operatören.

ANNONS

”Det är väldigt beklagligt att målsäganden blivit lidande”, säger han. ”Jag har fått mig en tankeställare hur komplicerat det är att vara fu-ledare på PKC”, säger han vidare.

ANNONS