Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Fönstren anses så hotade att de fått en egen dag

Sedan 2018 firas den 30 maj Fönsterrenoveringens dag. Bebyggelseantikvarier och byggnadsvårdare vill med den slå ett slag för bevarandet av gamla fönster.

Vi tittar. Och huset tittar tillbaka. Stadshusets fasad mot Nygatan har 80 fönster. Och hör på det här: Karmarna och fönsterbågarna är av teak!

– Teak är väldigt hållbart. Det här är originalfönster. Arkitekten Lennart Tham ritade varenda detalj på huset. Det är väldigt välgestaltat, säger Malin Clarke, antikvarie och chef för avdelningen för bebyggelse på Kulturmiljö Halland.

Fönstren i Falkenbergs stadshus har tittat ut mot Nygatan i 61 år. Det gillar Malin Clarke och hennes branschkolleger.

30 maj

Något de inte gillar är när gamla fönster kastas ut och ersätts med nya massproducerade dito.

Av den anledningen firas sedan 2018 Fönsterrenoveringens dag, den 30 maj. Dagen är initierad av Sveriges Länsmuseer, Svenska Byggnadsvårdsföreningen och Riksantikvarieämbetet.

Förra och förrförra året hölls bland annat kurser om fönsterrenovering på olika platser i landet.

Firandet i år begränsas dock av coronapandemin, men Kulturmiljö Halland ska i alla fall uppmärksamma dagen på sina sociala medier.

"Fönstren är en viktig del av fasaden"

Malin Clarke säger så här om bakgrunden och varför hon tycker att dagen behövs:

– Det har blivit ett problem att det rivs ut så mycket gamla fönster. Fönstren är en viktig del av fasaden, och avgörande för en byggnads kulturhistoriska värde.

– Gamla fönster är tillverkade i kärnvirke och de kan hålla i flera hundra år. Det finns en hållbarhets- och miljöaspekt på detta också.

Vilka fönster räknar du och dina kolleger som gamla?

– Fönster tillverkades på hantverksmässigt sätt, från tiden fram till 1960-talet. På 1970-talet blev det mer av massproduktion.

Flera exempel mitt i stan

Vi fortsätter promenaden genom Falkenberg och Malin Clarke pekar på detaljer som avslöjar att fönstren på Rådhusets andra våning kan ha nära 200 år på nacken, att fönstren i gamla varmbadhuset är utmärkta exempel på nationalromantik och på hur huset på Stationsgatan 4 är ett utmärkt exempel på en äldre fastighet som fått behålla sina gamla fönster.

Hur ska man sköta om ett gammalt fönster?

– Man kan kitta om dem och dreva mellan karm och vägg. Man kan byta glaset i den inre bågen mot så kallade energiglas. Det är den typen av åtgärder som vi brukar tipsa om.

– Det är viktigt att sköta om sina gamla fönster årligen. Man kan behöva komplettera kittet och om man målat dem med linoljefärg kan man olja dem. Då håller färgen bättre. Då slipper man att göra de där mer omfattande arbetena så ofta.

Tycker du att Fönsterrenoveringens dag har gjort någon skillnad?

– Byggnadsvård har ju blivit lite av en trend. Det finns bloggare och instagrammare som uppmärksammar byggnadsvård och det gör det populärt. Men parallellt med det sker det en hel del ovarsamma renoveringar.

FAKTA: Fönstrets delar

Fönsterkarmen sitter fast i väggen. Ett gammalt fönster kan ha en mittpost och en tvärpost. Näst intill kommer fönsterbågen. Glaset kan vara munblåst och det kan hållas på plats av kitt, ibland innanför olika spröjs. Om gångjärnen är lite spetsiga nedtill är det ofta ett tecken på att fönstret har många år på nacken.