"Som vaccinerad ska man vara glad över det fina skydd man fått mot svår sjukdom, samtidigt som man måste ha fortsatt respekt för att vi har hög smittspridning i samhället och därmed förstå att man inte kan leva som vanligt”, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland.
"Som vaccinerad ska man vara glad över det fina skydd man fått mot svår sjukdom, samtidigt som man måste ha fortsatt respekt för att vi har hög smittspridning i samhället och därmed förstå att man inte kan leva som vanligt”, säger Maria Löfgren, smittskyddsläkare i Halland. Bild: Povel Arwidson/Fredrik Sandberg

Få hallänningar har smittats efter vaccination

226 hallänningar har smittats med covid-19 minst tre veckor efter det att de blivit vaccinerade. Även om vaccinet ger skydd mot smitta är det främst ett skydd mot allvarlig sjukdom eller död.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten publicerade i veckan siffror som visar att av de som vaccinerats i Sverige har cirka 0,3 procent senare smittats med covid-19. Siffrorna för Halland visar ett liknande utfall. Här har lite drygt 0,2 procent av de som vaccinerats smittats. Totalt 226 personer.

– Det är personer som fått minst en dos, minst tre veckor innan de konstaterats smittade. Det finns även de som har fått två doser, säger Johanna Wiechel-Steier kommunikationsdirektör på Region Halland.

Hon säger att det inte finns någon statistik på om någon har blivit allvarligt sjuk eller om någon av dessa har avlidit. I hela landet är det ett fåtal av de som smittats efter vaccination som blivit allvarligt sjuka eller dött.

ANNONS

Träffa sina närmaste och krama barnbarnen

Region Hallands smittskyddsläkare Maria Löfgren skriver i ett mejl att det är en lägre risk att bli smittad efter vaccination. Men att vaccinet främst är ett bra skydd mot allvarlig sjukdom.

”Om man utsätts för smitta kan man även som vaccinerad bli smittad, men man insjuknar då ofta i lindriga symtom.”

Hon skriver också att även vaccinerade bör ha fortsatt respekt och ha förståelse för att det fortfarande inte går att leva som vanligt.

”Det går att krama sina barnbarn, förutsatt att de är fullt friska. Däremot bör man inte umgås i många olika grupperingar och fortsätta att undvika trängsel.”

ANNONS