Få farliga vägar i Varberg och Falkenberg

Falkenbergs och Varbergs vägar bedöms inte så pass farliga att det behövs fler fartkameror. Inom de tre närmaste åren finns enbart en ny plats inplanerad av Trafikverket.

ANNONS
|

Trafikverket har tagit fram en lista över sträckor som bör tilldelas trafikkameror. Totalt handlar det om 250 platser i Sverige per år inom de tre närmaste åren.

I Falkenbergs och Varbergs kommun finns enbart en plats inplanerad. Det handlar om korsningen i Derome mellan väg 41 och 854. En uppmärksammad korsning som vi rapporterat om tidigare.

Därmed tillkommer det ingen ny fartkamera i Falkenbergs kommun på flera år.

– Vi tittar över hela Sverige och då bedöms andra vägar farligare än de i Falkenberg och Varberg, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket.

Tomas Bergbom, åtgärdsplanerare på Trafikverket, förstår att planen kan verka en aning överraskande.

ANNONS

– Det är väldigt lite den här gången. Men det beror också på att vi har många sträckor som vi håller på att arbeta med sedan tidigare. Det ska dras fram el till kamerorna och det kan ibland ta lite längre tid än man förväntat sig, säger han.

Trafikverket prioriterar de vägar där trafikanter kör för fort. Ofta handlar det om smala 70-, 80-, och 90-vägar.

– Det är där vi ser att flest omkommer. Syftet med de här kamerorna är ju att rädda liv, säger Eva Lundberg.

Tidigare år har Trafikverket prioriterat landsbygden men det blir allt färre sträckor att välja på i Halland. Trafikverket måste även väga in polisens arbetsbörda innan nya kameror placeras ut.

– Polisen måste ha utrymme att utreda ärendena också, säger Eva Lundberg.

ANNONS