Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

Få behöver intensivvård för corona i Halland

Samtidigt som några regioner i landet rapporterar om hög belastning på sjukhusens intensivvårdsavdelningar har region Halland endast två patienter som vårdas för corona på IVA under onsdagen. Och det kan finnas flera förklaringar på varför det är så.

På sjukhusen i Halland är det totalt tio patienter som får intensivvård i dagsläget. Men endast två av patienterna får vård till följd av coronasmitta, vilket är färre patienter än i våras.

Hallands sjukhus kommunikationschef Marianne Kondrup har tagit hjälp av Maja Ewert, verksamhetschef för operations och intensivvårdskliniken på Hallands sjukhus i Varberg, för att bena ut varför färre coronapatienter behöver vårdas på IVA.

— Vad det beror på är inte klarlagt, men en orsak är att vi lärt oss mer om covid-19 och kan behandla det mer framgångsrikt. Vi vet mycket mer om sjukdomen och kan sätta in en mer effektiv behandling i tid, säger hon.

Enligt Johan Ljungberg, specialistläkare på infektionskliniken på Hallands sjukhus, finns det tre saker som förbättrats för patienter som vårdas för covid-19 sedan i våras.

— Den första är att man får blodförtunnande mot proppar, eftersom många som var sjuka fick proppar. Man får kortison för att ta ner inflammationen en vecka till tio dagar efter att symtomen kommer. Sedan har vi blivit bättre på att använda högflödesbehandling med syrgas, säger han.

Riktlinjerna för att få intensivvård är generellt detsamma på sjukhusen, förklarar Marianne Kondrup. Av den anledningen är det svårt att veta varför vissa regioner har högre belastning av covidpatienter inom intensivvården.

— Det är det nog ingen som kan svara på. Det kan handla om den allmänna smittspridningen, om slumpen eller att smittspridningen skett i olika åldrar i regionerna. Det kan finnas olika förklaringar, säger Marianne Kondrup.

Stockholm, Västra Götaland och Skåne är de regioner som har flest IVA-patienter till följd av covid-19, enligt statistik från Svenska Intensivvårdsregistret (SIR). Orsaken till det är troligen så enkel som att regionerna är större än Halland. Bland de mindre regionerna är belastningen som högst i Gävleborg, Östergötland och Jönköping.

Tar emot IVA-patienter från andra regioner

Till följd av att belastningen varit längre på intensivvården i Halland har regionen fått hjälpa till med att behandla IVA-vårda patienter från andra regioner. I Varberg har exempelvis en patient från Jönköping vårdats och i Halmstad har sjukhuset under hösten tagit emot ett par patienter från Skåne. Under måndagen kom även en förfrågan om hjälp från ytterligare en region.

— Vi har ett nationellt samarbete kring IVA-vård och hjälper till i den mån vi har möjlighet, avslutar Marianne Kondrup.