Genrebild: Fästing på blad. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix / SCANPIX /
Genrebild: Fästing på blad. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix / SCANPIX / Bild: Erlend

Fästingsommaren: ”Redan betydligt fler fall av TBE i landet”

Sommaren är här – med sol, bad och picknickar i parken. Men sommar innebär även en ökad risk för fästingsjukdomarna TBE och borrelia. Hallands extremt låga markfuktighet kan dock komma att bidra till färre fästingar i länet.

ANNONS

Antalet fästingar som biter människor i Sverige beror på en mängd faktorer. Väder, klimatförändringar, människors aktivitet i fästingrika områden under sommar och höst samt antalet hjortdjur, smågnagare och näbbmöss föregående år är faktorer som spelar in för hur fästingsommaren verkar bli år 2022.

– En negativ faktor för fästingarnas överlevnad är att det nu är mycket torrt i markerna i södra och mellersta Sverige. Extremt låg markfuktighet är det även i Halland. Fästingarna är väldigt känsliga för uttorkning. Därför kommer nog antalet fästingar att minska om det inte blir ordentligt med nederbörd, säger Thomas Jaenson, professor emeritus vid institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet. Han fortsätter:

ANNONS

– Eftersom vi inte vet hur vädret blir under juli och augusti i år kan vi inte förutsäga hur många fästingar det kommer att finnas i olika områden.

Fästingsjukdomen TBE ökar i landet

De senaste åren har antalet fall av fästingsjukdomen TBE ökat. År 2021 rapporterades totalt 533 fall av TBE i Sverige, vilket är en fördubbling mot tidigare år.

– För närvarande tyder Folkhälsomyndighetens statistik över antalet TBE-fall i år, till och med maj månad, att man redan registrerat betydligt fler fall av TBE i landet, 28 stycken, än under rekordåret 2021. Då hade Folkhälsomyndigheten, till och med maj, registrerat endast elva TBE-fall, säger Thomas Jaenson.

I Halland påträffades fyra fall av TBE förra sommaren, men än så länge har inga fall av TBE rapporterats i Halland i år.

– Antalet TBE-smittade fästingar beror bland annat på förekomsten av smådäggdjur under det år då fästingarna är larver, det vill säga året innan fästingarna blir nymfer, vilka brukar sprida TBE-viruset till människor. År 2020 var det gott om smådäggdjur i markerna. Detta är en anledning till varför många människor smittades med viruset under 2021, säger Thomas Jaenson och fortsätter:

– Även 2021 var det ganska gott om smådäggdjur i markerna. Därför har ganska många av de fästingar som var larver förra året blivit infekterade med TBE-viruset och kan i år som nymfer sprida infektionen till människor som blir bitna.

ANNONS

Fästingar är aktiva under vår, sommar och höst. De höga TBE-siffrorna från tidigare år beror på gynnsamma väderförhållande för fästingar och smågnagarpopulationen, men även att pandemin bidragit till att fler människor än vanligt var ute i naturen.

Så undviker du fästingbett

Fästingar trivs på fuktiga platser med skugga och högt gräs. De förekommer ofta i buskar, snår och i skogen, men även i trädgårdar.

För att skydda sig mot att bli biten av en fästing ska man klä sig i långärmat och långbyxor när man rör sig i skog och mark, gärna med ljusa kläder.

– Inspektera huden när du varit ute och avlägsna de fästingar som kryper eller har satt sig på huden så snabbt som möjligt. Genom vaccination mot TBE kan man minska risken för sjukdom. Mot Borrelia finns inget vaccin, men man kan behandla sjukdomen med antibiotika om man skulle insjukna, säger Åsa Hiljemark, smittskyddssjuksköterska på smittskyddsenheten Halland.

TBE och borrelia är de vanligaste fästingsjukdomarna för människor

Borrelia

Borrelia är en bakterie som fästingarna har i sitt tarmsystem. Innan man kan smittas måste fästingen bita sig fast och kräkas upp innehållet från magsäcken.

För att minska risken för borreliainfektion bör fästingen tas bort så snabbt som möjligt inom 24 timmar.

Vid borreliainfektion får ofta den smittade hudrodnad mellan en till fyra veckor efter att man blivit biten. Borrelia behandlas med antibiotika.

TBE

TBE är ett virus som förekommer i fästingens saliv, och kan därför smitta människor så fort fästingen bitit sig fast.

Det bästa skyddet mot TBE är vaccin.

Allvarlig TBE kan orsaka hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring samt kramper och förlamningar. TBE finns det ingen behandling för, sjukdomen läker ut av sig självt. Den smittade kan få vård för de olika symtomen.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten

ANNONS