Nya restriktioner i Halland infördes den 3 november. Det blir en tuff tid för besöksnäringarna siar Region Hallans besöksnäringsavdelnings chef Jonas Olsson.
Nya restriktioner i Halland infördes den 3 november. Det blir en tuff tid för besöksnäringarna siar Region Hallans besöksnäringsavdelnings chef Jonas Olsson. Bild: Arkiv

Färre Gekåsbesökare och nya restriktioner borgar för tuff vinter

Från ett okej läge till risk för katastrof. Besöksnäringarna går en hård vinter till mötes. Den största oron är nu att restriktionerna ska bli långvariga.

ANNONS
LocationHalland||

En sommar över förväntan och helt okej siffror i september och oktober. Så var läget för många inom besöksnäringarna när coronapandemin återigen tog fart.

– Nu drar alltså corona igång igen och då är det stor risk att det blir tufft för många företag, Jonas Olsson, som är ansvarig på Region Hallands besöksnäringsavdelning Visit Halland.

Visit Halland vill se att smittan minskar snabbt

Han berättar att inom hotellnäringen så har det för Hallands del sett bra ut även under höstmånaderna. För även om affärsresandet har gått ner så har privatmarknaden på helgerna gått relativt starkt.

– Framförallt är det hotellen som är en reseanledning i sig själva som gått bra. Vanliga stadshotell har det tufft, säger Jonas Olsson och fortsätter:

ANNONS

– Det här som nu sker är jätteallvarligt och vi måste fortsätta diskutera hur vi kan stötta företagen. Samtidigt är det viktigt att alla tar sitt ansvar så att vi snabbt kan se en minskad smittspridning.

Antalet besökare på Gekås får stora effekter

Besöksnäringsföretag som arbetar med utomhusaktiviteter har också klarat sig relativt bra. Men en sådan sak som att Gekås ”bara” tar in 3500 åt gången istället för 8000 får stora konsekvenser för många menar Olsson.

– Gekås är en motor för många både i Falkenberg och Varberg. När campingarna och de små hotellen får färre gäster påverkar det också restaurangerna. Att nu många teatrar och konserter ställs in igen får liknande effekter.

Den största oron på Visit Halland handlar om att de nya restriktionerna ska bli långvariga.

– Får vi inte bukt med smittan är det ju en accelererande risk att det här håller i sig hela hösten och även under våren. Det vill vi ju absolut inte, säger Jonas Olsson.

Pengarna kommer att stanna i landet

På Visit Halland erbjuder man företagen stöd genom utbildningar. Det handlar bland annat om att möta en förändrad mötesbransch, hållbarhet och naturturism. De kommer också att satsa extra mycket på Sverigemarknaden när läget tillåter.

Samtidigt finns det en enorm potential och stor efterfrågan menar Olsson. Något utlandsresande i större omfattning kommer det inte att bli tal om på lång sikt. Visit Halland är övertygade om att människor fortfarande kommer att vilja resa.

ANNONS

– Det finns ett stort sug på att uppleva saker. Så de pengarna kommer att hamna i Sverige istället. Hela 2021 har vi styrt om vår verksamhet till den inhemska marknaden. Även 2022 kan det bli så, säger Jonas Olsson.

Läget är allvarligt nu

Olsson betonar dock att läget är allvarligt nu och det handlar först och främst om att hitta lösningar på kort sikt.

– Besöksnäringsbranschen är jätteutsatt. Det kommer till exempel att behövas förlängda permitteringsstöd för att stötta upp.

LÄS MER:Hotellen i Falkenberg går på knäna

LÄS MER:Oron gör att Visit Halland satsar på en höstkampanj

LÄS MER:Hotellen är fullbokade i juli

LÄS MER:Så har appen ”A day in Halland” fungerat

ANNONS