Bild: Jari Välitalo och polisens förundersökning
Bild: Jari Välitalo och polisens förundersökning

Fängelse för mordförsök vid gymnasieskola

19-åringen var ”hänsynslös” när han gick till knivattack mot en elev på Kattegattgymnasiet, skriver tingsrätten och dömer honom till fem och ett halvt års fängelse för bland annat mordförsök.

ANNONS
|

1 september i år dök den nu 19-årige mannen upp vid Kattegattgymnasiets lokaler tillsammans med två kamrater. 19-åringen, som tidigare varit elev på skolan, hade slagit sig ned vid ett bord när han stötte på en bekant man, som fortfarande går på skolan. 19-åringen frågade den bekante om de kunde gå iväg en bit för att prata.

Ganska snart stod det dock klart att 19-åringen inte enbart var ute efter att diskutera. När den bekante mannen ville gå därifrån tog 19-åringen tag i honom och delade ut en dansk skalle. Men attacken slutade inte där – efter skallningen tog 19-åringen fram en kniv och började vifta. Den bekante mannen försökte backa – men till slut satte en vägg stopp för hans flyktförsök och mannen fick skador i både ansiktet och på armen av kniven. 19-åringen försökte även hugga mannen i buken, men offrets egen arm förhindrade att kniven gjorde någon allvarlig skada på magen. Offret fick även ytterligare skador i ansiktet efter att 19-åringen delat ut knytnävsslag.

ANNONS

Offret lyckades till slut ta sig från platsen, främst tack vare att 19-åringens två kompisar avbröt attacken, men innan offret hann därifrån hotade 19-åringen med mer våld om offret berättade om vad som hänt.

19-åringen greps, häktades och åtalades sedan för bland annat försök till mord och övergrepp i rättssak. Under rättegången i Halmstads tingsrätt vittnade offret om att händelsen påverkat honom kraftigt – han har bland annat fått svårt att sova och har fortfarande ont i både ansikte och tänder.

Den åtalade 19-åringen har erkänt att han skallade och slog den bekante mannen, och medger också att han hade en kniv – men han nekar till att ha försökt döda någon. Kniven skulle bara användas för att skrämmas, har 19-åringen förklarat under rättegången. En förklaring som tingsrätten i Halmstad inte köper.

19-åringens agerande har varit ”hänsynslöst” och attacken slutade inte förrän de två vännerna ingrep, konstaterat rätten i sin dom. 19-åringen har därför varit likgiltig inför det faktum att den bekante mannen hade kunnat dö. Tingsrätten i Halmstad dömer därför 19-åringen för både försök till mord och övergrepp i rättssak. Han döms också för olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och ringa stöld.

Tingsrätten skriver i domen att det samlade straffvärdet uppgår till fängelse i fem och ett halvt år och rätten anser att det inte finns några förmildrande omständigheter. Mannen döms därför till just det straffet. Han utvisas också ur landet och ska betala skadestånd på drygt 140 000 kronor till sitt offer.

ANNONS
ANNONS