Första morgonen med munskydd – så reagerade Varbergsresenärerna

Den första morgonen med rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken är avklarad. Och de halländska pendlarna tycks i huvudsak vara positiva till nyordningen.

ANNONS
|

I luckan på Hallandstrafikens butik i stationshuset i Varberg sitter falkenbergaren Mohamed Habibi. Han pendlar själv till jobbet på morgonen och hade på torsdagsmorgonen använt munskydd.

– Det är bra att varje person tar ansvar så som pandemin ser ut just nu. Jag har använt det tidigare också, berättar han.

Och de resenärer som HN träffar denna morgon är i huvudsak positiva till förändringen.

– Jag har varit lite tveksam till det hela, men nu när coronan sprider sig mer och mer så kan det kanske vara bra, tyckte Monica Dohsé som pendlar mellan Varberg och Göteborg.

Annika Sellstedt från Kungsbacka pendlar till jobbet i Varberg och hade munskydd för första gången på torsdagsmorgonen.

ANNONS

– Det kändes helt okej. Det är lite varmt och fuktigt så det är inte jätteskönt. Men jag åker inte så långt heller, så den insatsen får man försöka göra, tyckte hon.

Positiv till förändringen var också Ronja Persson som jobbar som tågvärd på Öresundståget. Hon är dagligen rädd för att bli smittad när hon rör sig bland passagerarna på tåget.

– Det är många som snorar och hostar, konstaterar hon.

På Hallandstrafiken är man försiktigt positiv efter den första morgonen med rekommenderade munskydd i kollektivtrafiken.

– Vi är glada att vi kunde få fram munskydd så snabbt från Region Halland med tanke på att beslutet kom med såpass kort varsel. Vi har beställt 5 000 munskydd till att börja med, säger kommunikationschefen Yasmine Möllerström Henstam.

Räcker det?

– Vi får se efter hand och beställa allt eftersom det behövs.

De resenärer som inte har med sig egna munskydd kan kostnadsfritt hämta ut skydd på Hallandstrafikens butik på tågstationen. Men någon motsvarande lösning för bussresenärerna finns inte.

– Det här är första dagen nu och vi får följa utvecklingen och se vad som eventuellt behöver göras framöver. Nästa vecka kommer folk tillbaka på allvar till jobbet efter ledigheterna och det är väl då pendlingen börjar på allvar, resonerar Möllerstöm Henstam.

ANNONS

Hallandstrafiken poängterar att man inte ska slänga munskydden ombord på bussen eller tåget.

– Man har på sig munskyddet tills man kommer av bussen eller tåget. Sedan slänger man det i en papperskorg eller tar med sig det hem, säger Möllerström Henstam.

Rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten rekommenderar från och med torsdag den 7 januari munskydd i kollektivtrafiken mellan klockan 7–9 och 16–18 på vardagar. Rekommendationen gäller från gymnasieåldern och uppåt. Den som reser ansvarar själv för att ta med munskydd och att ha det på vid ombordstigning, under resan samt vid avstigning.

Den som inte själv hunnit införskaffa ett munskydd, kan mot uppvisande av biljett hämta ut ett munskydd i Hallandstrafikens kundservicebutiker. Hallandstrafiken kommer inte ha några munskydd till försäljning ombord och kan heller inte kontrollera att rekommendationen följs.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Hallandstrafiken

ANNONS