Många turer. Först förbjöds visiren och nya köptes in. Medan de nya möttes av klagomål godkändes de gamla. (Bilden är inte relaterad till visiren omnämnda i artikeln.)
Många turer. Först förbjöds visiren och nya köptes in. Medan de nya möttes av klagomål godkändes de gamla. (Bilden är inte relaterad till visiren omnämnda i artikeln.) Bild: Adam Ihse/TT

Förbjudna visir godkändes – efter att regionen köpt in nya

När Regionen tvingades byta ut otillåtna visir i hela Halland innebar det en miljonkostnad. Nu rapporteras att de nya visiren går sönder – samtidigt som den gamla modellen har blivit godkänd.

ANNONS
LocationHalland||

I en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket riktas kritik mot de visir som ersatte visiren av modell Visir Cetro 2019. De sistnämnda användes fram till nyligen då det konstaterades att de var otillåtna och därför förbjöds.

Enligt anmälan fungerar de nya visiren sämre då de går sönder vid både på- och avtagning. Skalmarna bryts och skyddsplasten lossnar från hakarna.

Problemet som anmälan rör ska bland annat ha uppstått vid flera tillfällen under en och samma kväll på sjukhuset i Halmstad, kort efter visirbytet.

”Vid ett av tillfällena är sjuksköterska inne på patientrum och vårdar patient med misstänkt COVID-19”, skriver regionen i anmälan och tillägger att patientens coronatest senare visade att hen inte var smittad.

ANNONS

De nya visiren köptes in för 1 125 000 kronor, men man upptäckte snabbt att de var bristfälliga.

– Det kom ganska fort klagomål från personal, säger Region Hallands kommunikationsdirektör, Johanna Wiechel-Steier.

Då byttes skalmarna ut mot en tåligare variant.

Nytt besked om de gamla visiren

Under veckorna som gått sedan Arbetsmiljöverket förbjöd den gamla modellen (Visir Cetro 2019) har ett nytt beslut fattats som godkänner modellen.

– Vi utreder vilka visir som är bäst nu, säger Wiechel-Steier.

Detta betyder dock inte att de visir av modellen Cetro 2019 som redan finns i regionens ägo går att använda. Man får nämligen bara använda de exemplar som levererats efter att modellen fått märkning.

– Leverantören har tagit tillbaka de gamla visiren och skickar ut nya av samma modell, men med godkänd märkning.

Visiren som man behövt byta skalmarna på är flergångsvisir, medan Visir Cetro 2019 är engångsvarianter.

Vad omfattningen av Region Hallands visirlager är kan inte Wiechel-Steier svara på, men det råder av förklarliga skäl ingen brist.

– Vi är välförsedda och kan använda båda sorterna, säger hon.

LÄS MER:Nya ansiktsvisir för miljonbelopp var sämre

LÄS MER:Vårdpersonal har jobbat med icke godkänd skyddsutrustning sedan i mars

ANNONS