Välkommen. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér kom med glädjande besked till de halländska kommunerna och regionen när hon presenterade regeringens budget.
Välkommen. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér kom med glädjande besked till de halländska kommunerna och regionen när hon presenterade regeringens budget.

Extra pengar till landets kommuner

Regeringens extra pengar till kommunerna ger välkommet tillskott bland annat till socialtjänsten. Det var några synpunkter när barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér på onsdagen presenterade regeringens budget i Halmstad.

ANNONS
|

De halländska kommunerna, tillsammans med regionen, får bland annat 293 miljoner kronor 2017 i ökat generellt statsbidrag, varav Varbergs kommuns andel är 28,7 miljoner kronor, pengar som kommunerna själva får disponera. Pengarna fördelas med hänsyn till antalet asylsökande och nyanlända i de olika kommunerna.

Vad tycker du om Varbergs tillskott?

–Det är klart att man är väldigt nöjd med det. Det innebär att man får säkra pengar framöver, säger Jana Nilsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Varberg.

Vad vill Socialdemokraterna att pengarna ska användas till?

–I höstas fick vi rätt mycket pengar till kommunerna, dels till de lägre årskurserna i skolan och dels 17 miljoner till förskolan. Där finns det fortsatta behov. Vi vill även se till att få ut flyktingar i arbete, men också förstärka välfärden, säger Nilsson.

ANNONS

Mötet med Åsa Regnér hölls på socialförvaltningen I Halmstad och ministern passade på att samtala med 35 inbjudna anställda från socialförvaltningens barn- och ungdomsavdelning.

–Jag vill gärna höra hur arbetsförhållandena är just nu för er, sade ministern, som bland annat undrade om det stora trycket från ensamkommande barn- och ungdomar påverkat övrig verksamhet.

Personalen försäkrade att de trots detta har hunnit med det ordinarie uppdraget, exempelvis utredningar av orosanmälningar. En ny problematik som möter socialsekreterarna är också att anmälningarna har ökat om barn som far illa i nyanlända familjer.

–Många lever med trauman vilket frestar på föräldrarollen. Det kan vara svårt för oss att bedöma situationerna. Ibland sker falska orosanmälningar som en del av bråk och turbulens på asylboendena, menade en anställd.

En annan anställd uttryckte oro för att regionen har dragit ner på resurserna på barn- och ungdomspsykiatrin.

–Det betyder att problemen hamnar hos oss, som inte har den kompetensen, sade en anställd.

Åsa Regnér poängterade att av de totalt tio miljarder kronor som årligen fördelas ska åtta gå till kommunerna och två till regionerna de första åren.

–Där finns möjligheter att stärka psykiatrin. Det är väldigt viktigt att man hinner ägna tid åt barn som kommer hit med sina föräldrar och inte bara åt ensamkommande, sade hon.

ANNONS

Regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) sade att hon önskade att pengarna från regeringen hade kommit tidigare.

–Men vi är glada att de kommer nu. Pengarna behövs inom psykiatrin, valideringen och för att anställa fler i vården.

Så här fördelas regeringens 293 miljoner kronor till länet.

Halmstad: 71,6 miljoner.

Falkenberg: 46 miljoner.

Hylte: 25,7 miljoner.

Laholm: 24,7 miljoner.

Varberg: 28,7 miljoner.

Kungsbacka: 28 miljoner.

Regionen: 68 miljoner.

ANNONS