Extra långa köer till körkort i Halland i coronatider

Kötiderna för att ta körkort har blivit längre i och med coronapandemin. Många måste man vänta i flera månader på både teoriprov och uppkörning.

ANNONS
|

Sommaren är den tid när många passar på att försöka ta körkort men det råder just nu långa väntetider hos Trafikverket i Halland till följd av coronaviruset.

– Generellt har vi längre köer nu. Vi vill inte trängas i teorisalen och har fått glesa ut mellan borden, säger Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverkets förarprov.

Enligt Trafikverkets online-bokningssystem finns lediga tider för teoriprov först 4 november i Varberg och 22 oktober i Falkenberg. Uppkörning går att boka från tidigast 28 oktober i Varberg och 26 november i Falkenberg. Enligt Ylva Lundin är det inte ovanligt att prov avbokas och den som har tur kan få en tidigare tid.

ANNONS

– Vi rekommenderar alla att boka i god tid med ett mellanrum mellan teoriprov och körprov. Vi hoppas att de använder väntetiden till att plugga och inte kommer för tidigt och tvingas göra omprov, säger hon.

Även på körskolor i Falkenberg och Varberg har man märkt av det ökade trycket.

– Vi har full kapacitet och klarar oss bra. Väntan ligger hos Trafikverket och på att få skriva provet, säger Lennart Svensson på Murtans trafikskola i Falkenberg.

Trafikskolechefen poängterar också att det just nu är extra viktigt att komma väl förberedd till sitt teoriprov och använda väntetiden till att plugga.

– Våra elever är duktiga på teorin men privatisterna som går och skriver och missar ser till att eleverna härifrån också får länge väntetider, säger Lennart Svensson.

Helen Sjöholm på Din trafikskola i Varberg håller med.

– De är duktigare på teorin nu eftersom de vet att väntan är så lång, säger hon.

Helen Sjöholm berättar att eleverna generellt är förstående över situationen men att det också finns en frustration över de extra långa kötiderna.

– Det går inte att jämföra med en vanlig sommar. Det här är mycket värre. Det brukar alltid finnas enstaka tider att boka då och då i alla fall, säger hon.

ANNONS

Ylva Lundin på Trafikverket säger att de försöker underlätta för dem som vill ta körkort samtidigt som de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi vet hur viktigt det är med körkort och förstår såklart frustrationen det kan innebära att behöva vänta länge. Vi gör vad vi kan för att ha extra öppet och kunna erbjuda så många tider som möjligt, säger Ylva Lundin.

ANNONS