Experter oense om saltets farlighet

Hälsofarligt – eller alldeles lagom? Svenskarnas saltvanor är föremål för en het debatt. Ny forskning från bland annat Göteborg utmanar etablerade sanningar.

ANNONS
|

För några år sedan lämnade 3 200 göteborgare ifrån sig var sitt urinprov, som skickades till laboratorium för analys. 900 skaraborgare gjorde samma sak. Senare fick de svara på frågeformulär om sin hälsa.

Västsvenskarna ingick i en jättelik undersökning med över 100 000 deltagare från 17 olika länder. Frågan var: Hur farligt är salt egentligen?

Svaret blev: Mindre farligt än vad myndigheterna påstår.

Storkonsumenter av salt löper ökad risk för bland annat hjärtinfarkt. Men de som äter måttliga mängder löper faktiskt mindre risk än de som tar extremt lite av den vita kryddan.

Det här går helt på tvärs mot Livsmedelsverkets riktlinjer. Verket har i många år hävdat att svenskarnas normala intag, som ligger på 10-12 gram (ungefär två teskedar) per dag, är alldeles för högt och måste ner till 6 gram. Nu säger forskarna att 10-12 gram är en lagom nivå.

ANNONS

- Det finns överhuvudtaget ingen studie som visar att de som äter så lite salt blir mindre sjuka. Det är antaganden, det finns inget starkt vetenskapligt stöd, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av forskarna i den så kallade Pure-gruppen som gjort den nya studien.

Det är också praktiskt svårt att komma ner i den statligt anvisade nivån, framhåller hon.

- Då måste man baka sitt eget bröd, ysta sin egen ost och laga all mat från grunden.

Livsmedelsverket har annan forskning som stöder deras råd. Men Pure-gruppen hävdar att dessa studier i regel är kortvariga och, när det gäller sjukdomsrisken, till stor del bygger på antaganden.

- Vår undersökning är en av de mest ambitiösa studier som gjorts. Det är klart att jag tror på detta, annars hade jag inte satt mitt namn på den, säger Annika Rosengren.

Samtidigt påpekar hon att det – även enligt de nya rönen – finns många som konsumerar osunt mycket salt.

- När snittet är 10-12 gram betyder det att en ganska stor grupp äter mer.

Rapporten har väckt rabalder i forskarvärlden. Mattias Aurell, professor emeritus i njurmedicin vid Göteborgs universitet och en av landets främsta förespråkare för minskat saltätande, tillhör tvivlarna.

ANNONS

- Jag sätter frågetecken för själva tekniken, att man mäter på ett urinprov och räknar ut dygnsintaget. Sedan har de ett väldigt stort spann för måttlig förbrukning. Och att varna för att äta för lite salt, det är väldigt kontroversiellt. Det ställer vi andra inte upp på.

Slutsatsen att ett vanligt intag på 10-12 gram inte alls är farligt, vad säger du om den?

- Med stöd av övrig litteratur är det inte trovärdigt.

Annika Rosengren, å sin sida, säger att Pure-forskarna har garderat sig mot metodfel och att den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine inte skulle ha publicerat studien om den inte vore välgjord.

Rosengren och Aurell är eniga på en punkt: matindustrin borde ändra sina recept och tillsätta mindre salt. Då skulle folkhälsoproblemet med högt blodtryck minska.

- Salt döljer den fadda smaken av åldrande livsmedel. Det används för att industrin vill lägga sina bäst före-datum längre bort, säger Mattias Aurell.

FAKTA: Undersökningen i korthet

• Deltagarna, drygt 100 000 personer i 17 länder, åt i genomsnitt 12,3 gram salt per dag.

• Mindre än fem procent låg under 6 gram per dag, den nivå som myndigheterna i Sverige och andra länder rekommenderar.

• Högt intag, mer än 17,5 gram per dag, gav ökad risk för hjärtsjukdom och stroke. För dem som redan hade högt blodtryck började riskzonen vid 15 gram.

ANNONS

• De som åt mellan 7,5 och 15 gram salt per dag löpte minst risk att dö i hjärtsjukdom eller stroke.

• Under 7,5 gram ökade risken igen. Den negativa effekten gällde även om man uteslöt personer med hjärt-kärlsjukdomar, diabetes eller cancer.

• Högt intag av kalium sänkte blodtrycket och minskade risken för hjärtproblem.

ANNONS