Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Ett stopp på Sveriges bästa

Redan 2013 blev Susedalen länets bästa rastplats. I år återerövrades den titeln och blev dessutom Sveriges bästa. HN stannade till för att höra vad som är så bra.

– Jag har ett stort fan där. Ser du vem det är, säger Ulf Severinsson och pekar på ett fotografi på väggen. Iklädd restaurangens egenhändigt tryckta T-shirt och med en basgitarr över axeln tittar Bill Wyman - tidigare medlem av The Rolling Stones - ner på oss.

Wyman är bara en av alla celebriteter och "vanligt" folk som Ulf Severinsson kommit i samspråk med under de fyra åren han drivit Susedalens rastplats. Allt som oftast får han även ge en hjälpande hand.

– Det är mycket bilar som havererar och får slut på bensin. Då får jag köra ner dem till macken i Getinge, säger Ulf Severinsson.

Som föreståndare för en rastplats får han vara med om en hel del märkliga saker. Exempelvis fick restaurangen besök av Hells Angeles för ett tag sen.

– De njöt av utsikten och maten och var hur trevliga som helst. Att de bryr sig om sådant tror man inte, säger Ulf Severinsson.

Han arrenderar restaurangen av trafikverket och har genom det även fått ansvaret att sköta rastplatsen. Själv är han från orten och har länge sett potential i platsen. Med en bakgrund inom lantbruk var det för honom självklart att satsa helhjärtat på närproducerade råvaror tillagade på plats. Något som även uppskattas av kunderna. 

– Det är härligt att det finns något som inte är ett dussinhak, säger Eva Kjäll som har ögonen på det hembakade brödet.

Hon brukar stanna till vid rastplatsen när hon färdas mellan sommarstället i Varberg och bostaden i Lund.

Det är detaljerna som avgör för att kunna kallas Sveriges bästa rastplats. Att det finns en lekplats är ett exempel, men även askkoppar och latrintömningen ger ett plus i kanten.

– Det är inte många ställen man kommer till utan man ser cigarettfimpar och annan skit. Men det kan man inte se här, säger prisutdelaren Lennart Svensson på Motormännen.

Ute på parkeringen träffar vi en lastbilschaufför i full färd att rasta sina fyra hundar som han har med sig ute på vägarna.

– Det är schysst här för hundarna. Jag har passerat många rastplatser och jag kan hålla med om att denna är fin, säger Sven-Erik Winroth.

Familjen Stenqvist/Soli är på väg hem till Malmö efter en tripp till Skagen. På radion har det hört om Sveriges bästa rastplats.

– Det är därför vi är här. På vägen upp hann vi inte stanna till, men nu fanns tillfälle, säger Christian Stenqvist.

Efter en eftermiddag av idel superlativ känner HN:s utsända nu för första gången doften av viss besvikelse.

– Vi ville ha en annan sorts glass, säger Evi Soli.

– Men den här är god och jag tycker det här är en superbra rastplats, tillägger Christian Stenqvist snabbt.