Ett eget företag vid symaskinen

Miljövinster och nya jobb. Det hoppas regeringen uppnå när momsen på reparationsarbetet ändras från 25 till 12 procent vid årsskiftet. För Maria Fagermyr i Varberg, som just har startat eget som ändringssömmerska, kommer momssänkningen som en skänk från ovan.

ANNONS
|

Vinterjackorna ligger på kö och väntar på nya dragkedjor i Maria Fagermyrs syateljé i villan på Karlberg. Sedan oktober är detta inte enbart hennes hobbyrum utan även hennes arbetsplats, fylld av trådrullar, måttband, nåldynor och tyglappar.

Då kastade Maria loss från sin trygga anställning på markisföretaget Sunteam i Veddige för att satsa på det egna företaget Fagermyrskan Textildesign.

– Jag tror att det finns ett underlag. Det är ju egentligen bara Davuds Skrädderi som gör den här typen av arbeten i stan, säger Maria.

Först hade hon tänk sig att ta uppdrag som ändringssömmerska för olika butiker i Varberg men den affärsidén visade det sig att en annan kvinna redan gjort till sin.

ANNONS

Maria vänder sig i stället till privatpersoner och erbjuder allt från dragkedjebyten till att lägga upp jeans och sy om klänningar när dess ägare har bytt midjemått.

– Det är en liten mission jag har; att ge folk kläder som de trivs i. Jag vill göra människor en tjänst på det viset, kanske för att jag själv är ganska kort och kan ha svårt att hitta något som passar, säger Maria.

Miljöintresset är en annan drivkraft. Maria har alltid källsorterat och komposterat och tycker att man ska vara rädd om de prylar man har i stället för att köpa nytt. Men det allra viktigaste bakom hennes företagsstart är möjligheten till ett kreativt och omväxlande arbete.

– Det här skapandet har jag hållit på med alltid. Jag kunde virka redan innan jag började skolan. Mamma kunde inte utan jag fick gå till granntanterna, som lärde mig och hjälpte mig att tyda beskrivningarna.

Uppväxten på en bondgård i Sällstorp kan nog ha bidragit, tror Maria. Det var långt till kompisar och skulle något hända fick man ordna det själv.

På gymnasiet utbildade hon sig till barnskötare men tyckte inte att yrket passade henne så efter något år sökte hon i stället till en textilutbildning på Löftadalens folkhögskola – och träffade rätt.

ANNONS

– När jag var i tonåren kände jag mig udda och lite utanför. Det var ju inte så många i min ålder som höll på med handarbete. Men på Löftadalen gjorde alla det! Där hittade jag hem. Jag var den fula ankungen som blev en svan.

Därefter blev det en kvalificerad yrkesutbildning inom textil i Borås innan Maria fick arbete på broderiföretaget Ekelund & Esspe i Horred, där hon fick arbeta med mönsterkonstruktion och beskrivningar.

Yrkeslivet har därefter böljat lite fram och tillbaka, bland annat arbetade Maria i sex år med att göra elritningar åt en underleverantör åt Ringhals (”Det är väldigt likt korsstygnsmönster, faktiskt!”).

– Men att jobba åt ett kärnkraftsverk är inte lätt för en konstnärlig människa. Jag blev galen av hur tungrott och fyrkantigt allt var, säger Maria och berättar hur hon kände paniken komma krypande när 40-årsdagen närmade sig: skulle livet vara så här nu?

Livskrisen resulterade i en omskolning till redovisningsekonom, som dock ledde till ett allt för ansvarsfullt jobb.

– Jag är stolt att jag vågade ta utbildningen samtidigt som mina barn var på väg mot tonåren. Men mitt psyke klarade inte ansvaret. Jag sa upp mig, berättar Maria.

ANNONS

Där stod hon utan a-kassa och hade misslyckats med det hon hoppats på och velat. Samtidigt hände påfrestande saker i familjen. Markissömnaden på Sunteam, som hon hade tur att få mitt under högsäsongen, blev räddningen. Men i längden blev även det för enformigt och när hennes föräldrar sålde gården frigjordes kapital, som Maria nu kan använda för att förverkliga sin livsdröm.

Sedan starten i höstas har uppdragen rullat in, mest av allt inom just ändringssömnad.

– Folk vill ha hjälp med sina vinterjackor. Det får ju vara lite dyrare grejer för att det ska vara lönt att lägga pengar på, konstaterar hon.

Men Fagermyrskan Textildesign har flera verksamhetsgrenar. En är skaparcaféer, där Maria bjuder in till en stunds gemensam sömnad och handarbete med möjlighet att få hjälp med kluriga moment. Dessutom hjälper hon reklamföretaget Charden att sy på märken på skjortor, kavajer och tröjor.

Hon har också skapat en egen kollektion med väskor, grytlappar, riskuddar och tygburkar av uttjänta jeans. Den säljer hon på torget, olika marknader och via kontakter i ett par gårdsbutiker.

– Jag köper även upp virkade dukar på loppisar och syr ihop till större löpare. Man blir lite av en uppfinnare och sakletare, säger Maria och skrattar.

ANNONS

Hon kan söka länge efter det perfekta tyget eller spännet och blir lycklig när hon hittar det.

– Som när jag behövde en slitstark och vattenavvisande undersida till en picknickfilt och kom på att min man hade ett trasigt tält på vinden! Tältgolvet blev ett perfekt foder.

Maria tror att momssänkningen kan hjälpa henne att få vinst lite snabbare i det nya företaget.

– Men det får ta tid och växa fram. Jag har ju mitt startkapital så länge, säger hon.

Det viktigaste är redan uppnått. Maria har visat för sig själv att hon vågade, hon har fått det arbete hon drömde om och hon har börjat hitta sina kunder.

Billigare att laga skor och cyklar

Det är inte bara momsen på att laga kläder som sänks vid årsskiftet. Momssänkningen gäller även reparationer av cyklar, skor, lädervaror och hemtextilier.

Syftet med en lägre skatt på småreparationer är dels att det ska gynna miljön att saker lagas i stället för att slängas, dels att det handlar om enklare arbetsuppgifter och att det skulle kunna innebära att fler, icke högutbildade människor får jobb.

ANNONS