Energibolagen höjer beredskapen inför stormen

När ovädret kulminerar i kväll väntas orkanbyar vid Hallandskusten och energibolagen höjer beredskapen och har kallat in extra personal för att eventuella strömavbrott ska bli så kortvariga som möjligt.

ANNONS
|

Enligt väderprognoserna kan det bli vindbyar på över 33 meter i sekunden, det vill säga orkanstyrka, och energibolagen räknar kallt med att det kommer att bli strömavbrott.

- Ja, det kommer det garanterat att bli, säger Torbjörn Nordgren, nätchef på Varbergsortens Elkraft, som har 10 700 hushåll i Varberg som kunder.

Bolaget har extra personal som har jour i kväll som ska kunna rycka ut när stormen bedarrar.

- Vi kommer inte vara ute och jobba någonting mellan klockan 17 till 21. Det finns ingen anledning att riskera hälsan, säger Torbjörn Nordgren.

Även Varberg Energi, som har cirka 21 000 kunder i Varbergs kommun, har höjt beredskapen för strömavbrott. Bengt Olofsson är affärsområdeschef för elnät och räknar också med att en del kunder kommer att bli strömlösa. Hans bedömning är att stormen inte kommer att få lika förödande effekt som stormen Gudrun, eftersom kvällens oväder väntas bedarra ganska snabbt.

ANNONS

- Det vet man ju aldrig men SMHI gör inte någon jämförelse med Gudrun, säger han.

Precis som Varbergsortens Elkraft kommer Varberg Energi inte att arbeta ute på fältet när det blåser som mest och de som förlorar strömmen får räkna med att det tar lite tid innan den kommer tillbaka.

Fortum har dragit igång sin storstörningsorganisation och har beslutat att öka antalet montörer i beredskap för att reparera eventuella fel i elnätet i Halland.

Hur hårt stormen kommer att slå mot elnätet är svårt för Eon att uppskatta.

– Vi har precis haft ett möte om hur vi ska möta stormen och håller på att mobilisera här i Halland, säger Björn Persson, regionchef på Eon i Halland.

– Vi kan bara förbereda oss på det värsta, säger Björn Persson.

I Halland har Eon ungefär 50 000 kunder. Energiföretaget har ställt in alla planerade arbeten för att bara ägna sig åt de skador stormen kan orsaka. De har också helikoptrar redo ifall det skulle behövas.

– Hur många som kommer att jobba med detta är ännu oklart, säger Björn Persson.

Han berättar att de har planerat att börja jobba med de eventuella skadorna i gryningen.

– Det är förenat med livsfara att jobba med ledningar som har fallit ned och liknande i mörker och blåst. Hur omfattande skadorna kan bli vet vi inte.

ANNONS

Björn Persson uppmanar alla att ladda sina mobiler så att de kan hänga med i nyhetsuppdateringen och också gå in på Eons webbsida för att uppdateras om senaste nytt när det gäller strömmen.

– Halland är ett rött område vilket innebär att stormstyrkan delvis kommer att uppnå orkanstyrka och det gäller i princip hela Halland. Vi har fått information om att det blir en kvällsstorm som blåser upp vid 16-tiden och som sedan bedarrar vid 19-tiden, säger regionchefen på Eon, Björn Persson.

ANNONS